Tutkimus: Kontrolloivien vanhempien lapsista kasvaa ilkeämpiä aikuisia

Vähemmän kontrolloivien vanhempien lapsien on helpompi pysyä rauhallisena.

Vanhempien vaikutusta lastensa käytökseen on tutkittu eri tavoin; esimerkiksi yhden tutkimuksen mukaan nalkuttavien äitien tyttäristä kasvaa menestyneempiä aikuisia.

Jos nalkuttaminen vaikuttaa positiivisesti, ei samaa voi sanoa lasten kontrolloinnista. Vermontin yliopiston tutkimuksen mukaan lapsista kasvaa kuumapäisempiä ja ilkeämpiä, jos vanhemmat käyttävät manipulointia ja syyllistämistä lapsiinsa.

Tutkija Jamie Abaied kollegoineen toteuttivat kaksiosaisen tutkimuksen 180 korkeakouluopiskelijan hikitasoille opiskelijoiden kertoessa elämässään tapahtuneista tuskallisista sattumuksista. Good Housekeepingin mukaan mitä enemmän hikeä opiskelija tuotti, sitä enemmän hän oli pois tolaltaan, mikä viittasi high arousal -nimellä kutsuttuun tilaan.

Tutkijoille selvisi, että korkeammat high arousal -tasot omanneet opiskelija olivat todennäköisemmin aggressiivisia ja purkautuivat ja niin sanotusti hyppivät ympärillään olleiden ihmisten silmille.

Vähemmän hikoilleet taas osoittivat Good Housekeepingin mukaan blunted arousal -tilaa ja heidän oli helpompi pysyä rauhallisena.

Tämän jälkeen Abaied käytti kyselyä määritelläkseen vanhempien kontrollin tasoa opiskelijoiden elämässä. Tutkija selvitti, että vähemmän kontrolloivien vanhempien kanssa kasvaneet opiskelijat ilmaisivat todennäköisemmin blunted arousal -tilaa.

”Meidän pitää todella olla tietoisia siitä, miten vaikutusvaltaisia vanhemmat voivat olla lasten suhteen”, Abaied sanoi tiedotteessa.

”Vaikuttaisi siltä, että hyvä vanhemmuus suojaa heitä. Hyvä vanhemmuus suojaa heitä olemasta aggressiivisia vertaissuhteissaan”, tutkijat lisäsi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping