Tutkijat toivovat synnytystapoihin liittyvien riskien olevan odottavien äitien tiedossa.

Uuden tutkimuksen mukaan keisarinleikkauksella syntyneillä vauvoilla on suuremmat riskit sairastua kroonisiin sairauksiin myöhemmin elämänsä aikana. Tutkimus julkaistiin vasta British Medical Journalissa.

Pekingin yliopiston ja New Yorkin yliopiston tutkijat analysoivat keisarinleikkauksesta tehtyjä tutkimuksia. Näistä 20 tutkimusta löysi yhteyden tyypin I diabetekseen, 23 tutkimusta osoitti kytköksen astmaan ja yhdeksän löysi yhteyden keisarinleikkauksen ja liikalihavuuden väliltä.

Good Housekeepingin mukaan monissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi tietoa yhdistämään lisääntynyt riski perinnöllisyyteen: ylipainoisella äidillä kun voi olla todennäköisemmin ylipainoinen lapsi, oli lapsi syntynyt sitten alateitse tai keisarinleikkauksella.

On epäselvää, mikä aiheuttaa kytköksen, mutta tutkijat ovat sanoneet sen voivan liittyä vatsan bakteereihin, joka vaikuttaa immuunijärjestelmään sekä siihen, miten käsittelet ruokaa. Alateitse syntyneet vauvat altistuvat äidin emättimen ja ulosteen bakteereille, kun taas keisarinleikkauksella syntyneet vauvat eivät altistu niille.

Good Housekeepingin mukaan tutkijat toivovat riskien olevan odottavien äitien tiedossa, vaikka aina päätös synnytystavasta ei olekaan omaan tahtoon perustuva. Myös alateitse tapahtuvissa synnytyksissä on omat riskinsä, mutta keisarinleikkausten riskeistä on julkaistu vähemmän.

”On selvää, että keisarinleikkauksella syntyneille lapsilla voi olla heikompi terveys, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan selvittää, aiheuttaako keisarinleikkaus sairaudet vai vaikuttavatko muut tekijät”, tutkimuksessa mukana ollut tohtori Jan Blustein kommentoi.

Lähde: Good Housekeeping