Tämä ei liene yllättävä uutinen kenellekään: brittitutkijoiden mukaan vaatekauppojen naispuoliset mallinuket eivät anna realistista kuvaa ihmiskehosta.

Tutkijat totesivat, että jos ihmiset olisivat samankokoisia kuin mallinuket, he eivät olisi lääketieteellisesti terveitä.

”Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että mallinukkejen ultralaihat vartalot edistävät mielenterveysongelmien ja syömishäiriöiden kehittymistä”, sanoo tutkimusta johtanut lääkäri Eric Robinson.

Robinson kertoo hämmentyneensä mallinukkejen ulkomuodosta eräällä ostosreissulla ja päättäneensä tutkia asiaa enemmän. Robinson kollegoineineen tarkasteli mallinukkeasetelmia kahdessa Iso-Britannian kaupungissa.

”Emme löytäneet yhtään naispuolista mallinukkea, jonka vartalo olisi ollut normaalin kokoinen.”

Tutkijatiimin alkuperäinen suunnitelma oli mennä vaatekauppoihin Coventryssa sekä Liverpoolissa ja fyysisesti mitata nukkien kehot. Yksikään vaateketju ei kuitenkaan antanut tiimille lupaa tähän, joten he joutuivat turvautumaan silmämääräiseen mittailuun.

Jotkut vaateliikkeet ovat viime vuosina ilmoittaneet ryhtyvänsä käyttämään suurempia mallinukkeja, mutta kun Robinsonin tutkimus tehtiin vuonna 2015, yhtäkään normaalikehoista nukkea ei löytynyt.

Tutkijat tarkastelivat myös miespuolisia mallinukkeja ja havaitsivat, että harvempi kuin yksi kymmenestä nukesta määriteltäisiin alipainoiseksi.

”Miesmallinuket olivat harvemmin liian laihoja, joten ne antoivat siinä mielessä realistisemman kuvan ihmiskehosta kuin naisnuket. Tästä huolimatta miesnukkejen havaittiin olevan epärealistisen lihaksikkaita”, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijoiden mukaan tällainen epärealistinen lihaksikkuus voi edistää miesten tyytymättömyyttä omaan kehoonsa. Tutkijat aikovatkin selvittää tarkemmin myös miesmallinukkejen epärealistisuutta.

Lähde: BBC

Kommentit

Kommenttia