Tutkimus: Kauniiden ihmisten on vaikeampi tulla palkatuksi ”huonoihin” töihin

Vähemmän toivotut, huonopalkkaiset tai tylsät työpaikat ovat vaikeammin saavutettavissa, jos on viehättävän näköinen.

Nykymaailmassa kauneutta ei yleensä mielletä hidasteeksi tai haitaksi, mutta tutkimuksen mukaan on kuitenkin yksi osa-alue, jossa kauneudesta on haittaa ja kauniit ihmiset voivat kokea syrjintää.

Science Alert kertoo tutkijoiden selvittäneen, että kauniiden ihmisten on vaikeampi tulla palkatuksi vähemmän toivottuihin töihin, kuten aloittelijoille tarkoitetut työpaikat tai huonopalkkaiset, tylsät työpaikat – eli töihin, joita monet voivat mieltää ”huonoiksi” töiksi.

”Tutkimuksemme antaa ymmärtää, että viehättäviä ihmisiä saatetaan syrjiä valittaessa työntekijöitä vähemmän toivottuihin työtehtäviin”, tutkijat Margaret Lee London Business School -kauppakorkeakoulusta kommentoi.

”Tämä on kontrastina joukolle tutkimuksia, jotka ovat tulleet siihen tulokseen, että viehättävyys yleensä auttaa hakijoita valintaprosessissa”, hän lisäsi.

Science Alertin mukaan Lee johti psykologiryhmää, jotka tekivät joukon kokeita, joilla arvioitiin useita hypoteeseja päätöksenteon suhteen, kun kyseessä oli viehättävä työnhakija. Kauneus on katsojan silmissä, mutta tutkimusta varten tutkijat käyttivät toista tutkimusta apunaan kauneuden määrittelyssä.

Yhdessä tutkimuksen kokeessa tutkijat toteuttivat roolileikkinä työpaikkatilanteen 148 vapaaehtoisen kanssa valokuvien avulla. Vapaaehtoisille kerrottiin, että kuvassa olevista kahdesta ihmisestä toinen oli tyytymätön työhönsä ja vapaaehtoisia pyydettiin valitsemaan, kumpi henkilö se on.

Toisessa kokeessa tämä vietiin Science Alertin mukaan pidemmälle kysymällä hieman alle 200 vapaaehtoiselta kumpi henkilöistä olisi tyytymätön tylsältä kuulostavaan ”tiimin jäsen liiketoimintaosastolla” -titteliin.

Kaksi viimeistä koetta oli suunniteltu vastaamaan enemmän tosielämää ja vapaaehtoisilta kysyttiin, palkattaisiinko niin keksittyjä kuin oikeita hakijoita erilaisiin toivottuihin ja vähemmän haluttuihin työpaikkoihin. Oikeita henkilöstöpäälliköitä tuotiin mukaan viimeiseen vaiheeseen ja arvioitiin haettavana olevien paikkojen mukaan.

Science Alertin mukaan jokainen koe antoi tutkijoiden vahvistaa löydöksensä, mikä antoi vahvat todisteet siitä, että jos haluat surkean työpaikan, älä näytä nätiltä.

”Saimme selville, että osallistujat mielsivät viehättävien henkilöiden tuntevan olonsa enemmän oikeutetuksi hyviin lopputuloksiin kuin vähemmän viehättävät yksilöt ja että viehättävien ennustettiin olevan tyytymättömäpiä vähemmän halutussa työssä kuin vähemmän viehättävien”, Lee totesi.

”Päätöstä tehtäessä epätoivottuun työhön, päättäjät valitsivat todennäköisemmin vähemmän viehättävän henkilön viehättävän sijaan”, hän jatkoi.

Tutkimus julkaistiin Journal of Personality and Social Pychologyssa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Science Alert


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.