Kasvojen ilmeet voivat ”tarttua” ihmisestä toiseen sekunnin murto-osissa.

Haukottelevan ihmisen nähdessään usein haukotus tarttuu, mutta samaa tapahtuu myös ilmeiden kohdalla. Tutkimuksen mukaan hymyt ja paheksuntaan liittyvä otsan rypistys ovat myös tarttuvia ja ne voivat Newserin mukaan siirtyä ihmisestä toiseen sekunnin murto-osassa.

Tutkijat totesivat, että ihmisten nähdessä toisen henkilön kasvoilla ilmeen, aktivoi se sensorimotorisen simulaation, jossa automaattisesti toisen ilmettä matkitaan, mikä auttaa ymmärtämään ja reagoimaan toisen ihmisen tunteeseen.

Tämä reaktio tapahtuu tutkijoiden mukaan muutaman sadan millisekunnin aikana ja täysin tiedostamatta. Newserin mukaan kasvojen lihakset eivät aina liikuu, mutta aivoissa silti aktivoituu asiaankuuluvat osat.

Newserin mukaan lihasreaktio auttaa aivoja pääsemään käsittelemään muistoja samankaltaisista emotionaalisista tiloista. Kaukaisessa menneisyydessä ihmisten kyky lukea tuntemattomien ilmeitä salamannopeasti saattoi pelastaa hengenkin.

”Se on kuin äärimmäinen tapa laittaa itsensä toisen kenkiin”, tutkimusta johtanut Adrienne Wood Wisconsinin yliopistosta sanoi.

”Laitat itsesi toisen ilmeeseen”, hän jatkoi.

Tutkijoiden mukaan parempi ymmärrys siitä, miten ihmiset voivat pätellä monimutkaisia mielentiloja pienestäkin ilmeestä, voi auttaa kehittämään uusia hoitomuotoja heille, joilla on sosiaalisia häiriöitä.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Newser

Kommentit

Kommenttia