Tutkimus löysi monia hyviä vaikutuksia gluteenittoman ruokavalion noudattamisesta.

Brittitutkimus väittää, että gluteeniton ruokavalio voi tehostaa keskittymistä ja auttaa ajattelemaan selkeämmin, kertoo Daily Mail. Tämän lisäksi gluteenittoman ruokavalion noudattaminen voi vähentää väsymystä ja kasvattaa energiatasoja.

Aberdeenin yliopiston Rowett Institute of Nutrition and Healthin, Britannian hallituksen ja Genius Foodsin yhdessä tekemän Going Gluten Free -tutkimuksen mukaan ruokavalio voi myös vähentää turvotusta ja ilmavaivoja, koska se johtaa terveellisempään ravinnonsaantiin.

Tekemällä omasta ruokavaliosta gluteenittoman, tuli ruokavaliosta Daily Mailin mukaan kuiturikkaampi ja suolan kulutus väheni, mikä alentaa veren kolesterolia ja glukoosia.

Tutkimukseen osallistuneet kokivat gluteenittomalla jaksolla vähemmän vatsakramppeja. Tutkimus löysi myös todisteita siitä, että herkkyyttä gluteenille ei ole vain keliaakikoilla.

“Oli mielenkiintoista huomata, että gluteeniton ruokavalio parantaa väsymyksen tunteita osallistujien kertoessa korkeammista energiatasoista gluteenittomalla jaksolla”, tohtori Alexandra Johnstone Rowett Institute of Nutrition and Healthista kommentoi.

“Se, että he pystyivät tarttumaan tehtäviin nopeammin, keskittymään paremmin ja ajattelemaan selkeämmin tuona aikana ja eivät tunteneet niin paljon tarvetta levätä, viittaa siihen, että herkkyyttä gluteenille on myös osalla heistä, joilla ei ole keliakiaa”, Johnstone lisäsi.

Tutkimukseen osallistui 64 naista ja 31 miestä, jotka noudattivat gluteenitonta ruokavaliota kolmen viikon ajan ja sitten palasivat omaan, “normaaliin” ruokavalioonsa kolmen viikon ajaksi. Tutkimukseen osallistuneet olivat keskimäärin 38-vuotiaita ja heidän painoindeksinsä oli 24,8.

Johnstonen mukaan tutkimuksessa oli kiinnostavaa huomata, että osallistujien paino ei noussut gluteenittomalla jaksolla.

“Tutkimukseen osallistuneiden ruokavaliot itse asiassa parantuivat lisääntyneen kuidun ja vihannesten ja vähentyneen suolan kulutuksen myötä”, Johnstone sanoi.

“Seuraava askel on selvittää, miten tämä kaikki heijastuu vatsassa, johon keliakia vaikuttaa”, hän kertoi.

“Tämä tutkimus koputtaa uuden tieteellisen tutkimuksen rajaseudun ovelle auttaakseen meitä paremmin ymmärtämään gluteenittoman ruokavalion ja sen vaikutukset terveyteen”, Genius Foodsin perustaja Lucinda Bruce-Gardyne kommentoi tutkimusta.

Lähde: Daily Mail