Aika parantaa haavat, mutta samaa se ei välttämättä teekään särkyneelle sydämelle.

Pieni tutkimus väittää, ettei aika ehkä parannakaan särkynyttä sydäntä – ainakaan heidän kohdalla, ketkä kärsivät niin sanotusta särkyneen sydämen syndroomasta, kertoo Huffington Post.

Kyseinen syndrooma on vakava, mahdollisesti jopa henkeä uhkaava, mutta kardiologit ovat pitäneet sitä yleensä väliaikaisena ja yleensä sen parantuvan suhteellisen nopeasti. Tutkimus väittää kuitenkin, että suuren emotionaalisen stressitekijän ”rikkomat” sydämet eivät välttämättä parane täysin ajan myötä.

Aberdeenin yliopiston tutkijat värväsivät 26 potilasta, joille oli annettu selvä diagnoosi särkyneen sydämen syndroomasta, sekä kontrolliryhmän, jossa oli 11 tervettä potilasta. Neljän kuukauden jälkeen heidän sydänten toimintaa testattiin pitkälle kehitetyin kuvantamisvälinein.

”Yleinen testi sydämen toiminnalle on sydämen ultraäänitutkimus, ja kun sen tekee, se näyttää sydämen olevan palautunut normaaliksi. Kuitenkin kun potilaiden kanssa puhuu, he kertovat, että eivät tunne oloaan omaksi itsekseen, eivät voi osallistua rasittaviin toimintoihin ja monet eivät ole voineet palata töihin”, tutkimuksessa mukana ollut tohtori Dana Dawson selitti.

Huffington Postin mukaan pitkälle kehittyneiden välineiden avulla Dawsonin tutkimuksessa selvisi, että neljän kuukauden jälkeen ne sydämen osat, joihin stressaava tapahtuma oli vaikuttanut eniten, olivat edelleen turvoksissa. Vaikka potilaiden sydämet olivat hieman toipuneet, ne eivät olleet palautuneet normaaleiksi.

”Yleinen uskomus oli, että tämä tila parantaa itsensä nopeasti, mutta näin ei kuitenkaan selvästi ollut, kun tutkimme asiaa yksityiskohtaisemmin”, Dawson sanoi.

Dawson uskoo löydösten edellyttävän lisää tutkimuksia siitä, miten särkyneen sydämen syndrooma etenee ja miten sitä on parasta hoitaa. Huffington Postin haastatteleman tohtori Amir Darkin, joka ei ollut mukana tutkimuksen teossa, mukaan on paljon asioita, mitä kardiologit eivät ymmärrä särkyneen sydämen syndroomasta.

”Emme tiedä, miksi se on yleisempää naisilla. Emme tiedä, miksi se vaikuttaa tiettyihin osiin sydämessä. Tiedämme sen, että sen yleensä laukaisee jokin emotionaalisesti traumaattinen asia – jonkinlainen musertava ärsyke, mikä johtaa tähän – mutta emme tiedä, mikä tarkalleen sen aiheuttaa”, Darki sanoi.

Lähde: Huffington Post

Kommentit

Kommenttia