Tutkijoiden mukaan joulupukista valehteleminen on haitaksi lapsille.

Tänäkin vuonna monissa kodeissa joulupukki kävi vierailulla jouluaattona. Tutkijat ovat kuitenkin varoittaneet vanhempia, ettei heidän pitäisi teeskennellä pukin olevan aito, koska joulupukista valehtelu voi vahingoittaa lasten ja vanhempien välistä suhdetta.

Psykologian professori Christopher Boylen ja sosiaalitieteilijä Kathy McKayn mukaan joulupukista valehtelu heikentää lapsen luottamusta ja se on moraalisesti epäilyttävää. Telegraphin mukaan tutkijat myös tuomitsevat ajatuksen ”pelottavasta” Pohjoisnavan tiedustelujärjestöstä, joka tekee päätöksen siitä, onko lapsi ollut kiltti vai tuhma.

”Jos vanhemmat pystyvät valehtelemaan jostain niin erityisestä ja taianomaisesta, voidaanko heihin luottaa viisauden ja totuuden suojelijoina”, tutkijat kirjoittavat arvostetussa The Lancet Psychiatry -journalissa.

Exeterin yliopistossa professorina työskentelevän Boylen mukaan pitää kyseenalaistaa sen moraalisuus, että lapset saadaan uskomaan tällaisiin myytteihin.

”Kaikki lapset lopulta saavat tietää, että heille on jatkuvasti valehdeltu vuosien ajan ja tämä voi saada heidät pohtimaan, mistä muusta heille on valehdeltu”, Boyle sanoi.

”Onko oikein saada lapset uskomaan joulupukkiin, se on mielenkiintoinen kysymys, ja on myös mielenkiintoista kysyä, vaikuttaako tällä tavoin valehteleminen lapsiin tavoilla, joita ei ole otettu huomioon”, professori pohti.

Tutkijat huomauttavat, että lapset saattavat saada tietää totuuden joulupukista kolmannelta osapuolelta tai esimerkiksi jos vanhemmat kyllästyvät teeskentelyyn ja tekevät virheen.

”Molemmat voivat vaikuttaa lapsen ja vanhemman välillä olevaan luottamukseen”, tutkijat toteavat.

”Jos aikuiset ovat valehdelleet joulupukista, vaikka se usein on tehty hyvin tarkoituksin, mikä muu on valetta? Jos joulupukki ei ole totta, ovatko keijut? Taikuus? Jumala?”, tutkijat kirjoittavat.

Telegraphin mukaan tutkijat väittävät myös, että uskomuksen ylläpitämisessä vanhempia voi motivoida heidän oma, itsekäs halu elää lapsuuttaan uudelleen sen sijaan, että he ajattelisivat lapsiaan.

Australiassa sijaitsevassa yliopistossa työskentelevän McKayn mukaan taas elokuvien ja TV-ohjelmien tekaistut maailmat ovat todiste siitä, että aikuiset etsivät mahdollisuutta olla jälleen lapsia.

Harry Potterin, Tähtien sodan ja Doctor Whon kaltaisten tarinoiden suosio pitkälle aikuisuuteen osoittaa halua hetkellisesti palata lapsuuteen”, McKay sanoi.

Tutkijoiden mukaan monet voivatkin kaivata aikaa, jolloin mielikuvitus hyväksyttiin ja sitä rohkaistiin, mikä ei välttämättä enää päde aikuisiällä.

”Saattaa olla, että tosielämän kovuus vaatii luomaan jotain parempaa, jotain johon uskoa, jotain, mitä toivoa tulevaisuudelta tai paluuta kauan kadoksissa olleeseen lapsuuteen ’kauan sitten, kaukaisessa galaksissa'”, tutkijat pohtivat Tähtien sodan alkutekstejä lainaten.

Voit lukea tutkijoiden A wonderful lie -otsikon alla tehdyn kirjoituksen täällä.

Mitä mieltä sinä olet tutkijoiden väitteistä?

Lähde: Telegraph