Mielipide toisen ihmisen pidettävyydestä muodostuu hetkessä.

Kadulla kulkiessasi kiinnität huomiosi toiseen ihmiseen ja välittömästi päätät, onko hän silmiäsi miellyttävä ulkonäöllisesti vai ei. Tätä tapahtuu useita kertoja päivän aikana, mutta siinä lyhyessä hetkessä todella muodostat mielipiteesi toisesta ihmisestä.

Cosmopolitan kertoo Freiburgin yliopiston tutkimuksen selvittäneen, että ensimmäisen näkemisen jälkeen ei tarvita kuin millisekunteja siihen, että aivot määrittelevät onko juuri tavattu ihminen pidettävä vai ei.

Freiburgin yliopiston psykologi Bastian Schiller tunnisti tämän alitajuisen prosessin, jota ihmiset käyttävät käsitelläkseen sosiaalista dataa, kuten pidettävyytä tai vastenmielisyyttä.

Schiller työryhmänsä kanssa käytti psykologista IAT-testiä, joka mittaa ihmisten automaattisen assosiaation vahvuutta konseptien ja ominaisuuksien välillä muistissa, mitatakseen reaktioita uusiin ideoihin – tai tässä tapauksessa uusiin ihmisiin.

Cosmopolitanin mukaan tutkijat käytännössä käyttivät sähköistä aivokuvantamista ymmärtääkseen, kuinka kauan ihmisellä kestää muodostaa mielipide toisesta ihmisestä sekä kartoittaakseen koko ajatusprosessiketjua, joka johtaa päätökseen.

Tutkijoille selvisi, että päätös tapahtuu hetkessä. Rakkaus ensisilmäyksellä ei siis ole tutkimuksen perusteella vain romanttisten komedioiden aihe, vaan täyttä totta – kuten on myös viha ensisilmäyksellä.

Lähde: Cosmopolitan