Turvallinen, suvaitseva, joulupukin koti… – Brittilehti listasi syitä, miksi Suomi on maailman paras maa

Brittilehti listasi syyt, miksi Suomi on maailman paras maa.

Brittilehti The Telegraph on koonnut listan asioista, joiden takia Suomi on maailman paras maa. Lehden mukaan Suomi voi väittää olevansa yksi planeetan mahtavimmista maista.

The Telegraph listasi syitä, miksi Suomi on maailman paras maa. Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi suomensimme lehden listaamat syyt alle.

1. Onnellisin

Vuoden 2019 World Happiness Report laittoi 156 maata järjestykseen ja toista vuotta peräkkäin Suomi sai kärkipaikan maailman onnellisimpana maana. Tämän perusteena ovat erilaiset tekijät, kuten anteliaisuus, elinajanodote ja vapaus. The Telegraphin mukaan Suomi on myös aiemmin listattu parhaimman elämänlaadun omaavien maiden joukkoon Legatum Instituten Prosperity Indexissä sekä maailman rauhallisimpien maiden joukkoon Global Peace Indexissä.

2. Turvallinen

The Telegraph kertoo lukijoilleen, että vuoden 2019 Travel Risk Mapin mukaan Suomella on alhaisin yleisuhkataso. Travel Risk Map arvioi maailmaa kolmen kategorian – tervyteen liittyvien riskien, turvallisuuden ja tieturvallisuuden – osalta.

3. Ympäristöystävällinen

Suomen ympäristöystävällisyys saa lehdeltä kehuja ja The Telegraph mainitsee, että vuoden 2016 Environmental Performance Index -listauksessa Suomi oli kärjessä.

4. Euroopan metsäisin

The Telegraphin mukaan Suomessa on enemmän puita per neliömaili kuin missään muussa Euroopan maassa. Koko maailman osalta kotimaamme sijoitus on 11.

Koska Suomessa on puita ja metsää niin paljon, löytyy maan asukkailta varmasti itselle tärkeitä puusuhteita. Itä-Suomen yliopistossa tehdään tutkimusta, jossa ollaan kiinnostuneita kuulemaan näistä puusuhteista. Yliopiston Metsätieteiden laitoksella on käynnissä Puut lähellämme -hanke, jolla kerätään tietoa suomalaisille tärkeistä puista. Tässä monitieteisessä tutkimuksessa selvitetään puusuhteiden taustatekijöitä ja puiden kanssa elämisen tapoja. Tutkimustieto lisää kulttuurista ymmärrystä puiden merkityksestä ihmisille ja tiedolle on käyttöä muun muassa kaupunkisuunnittelussa, viheralueiden hoidossa ja metsäsuunnittelussa. Voit lukea lisää hankkeesta sekä osallistua tutkimukseen täällä. Tutkimuskysely on auki tammikuuhun 2020.

5. Tuhansien järvien maa

Suomen luonto tulee listalla esiin useamman kerran. Viidentenä The Telegraph kertoo, että Suomen lempinimi on tuhansien järvien maa, mutta tämä on vähättelyä: järviä on joidenkin arvioiden mukaan lähemmäs 190 000. Maanmittauslaitos kertoi kuitenkin kesällä 2019, että Suomessa on noin 168 000 järveä, jotka ovat vähintään 0,05 hehtaarin eli 500 neliömetrin kokoisia.

6. Länsi-Euroopan toiseksi suurin järvi on Suomessa

Läntisen Euroopan suurin järvi on länsinaapurissamme, mutta Saimaa sijoittuu toiseksi, ja on The Telegraphin mukaan huomattavan suuri. Tässä yhteydessä listalla mainitaan myös Saimaan suloiset asukit, saimaannorpat, jotka ovat uhanalaisia. WWF:n mukaan saimaannorppia arvioidaan olevan nykyisin noin 410. Niiden suojelusta ja tavoista osallistua siihen voit lukea lisää täällä.

7. Suvaitseva maa

The Telegraphin artikkelissa kerrotaan, että Suomi on 9. suvaitsevaisin maa maailmassa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Britannia on 15.

8. Sukupuolten välinen tasa-arvo on kadehdittava

Maailman talousfoorumin Global Gender Gap Reportin mukaan Suomi on yhdessä Ruotsin kanssa maailman kolmanneksi paras maa sukupuolten tasa-arvon kannalta. Edellä ovat vain Islanti ja Norja.

9. Joulupukin koti

Joulupukki asuu Suomessa, kuten jokainen suomalainen tietää. The Telegraph kertoo lukijoilleen, että pukki asuu Lapissa ja hänen luona voi vierailla ympäri vuoden. Lehden  mukaan Lappi on todellista Suomea, erämaata, joka on koti saamelaisille ja poroille. Kesien hyvät vaellusreitit ja talviharrastusmahdollisuudet saavat myös maininnan.

10. Suomalaiset arvostavat hyvää kahvia

Suomalaiset juovat enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa juodaan. The Telegraphin mukaan määrä on 12 kiloa asukasta kohden vuosittain.

11. Saunakulttuuri

Oletko valmis paljastamaan kaiken julkisesti, brittilehti kysyy. Tällä viitataan tietysti saunomiseen ilman rihman kiertämään, kuten meillä on tapana. The Telegraph kertoo, että Suomessa on 5,5 miljoonaa ihmistä ja kolme miljoonaa saunaa. Erikseen brittilehti mainitsee Yrjönkadun uimahallin saunan ja maailman suurimman savusaunan, Jätkänkämpän, joka sijaitsee Kuopiossa.

12. Hyvä langaton verkko

Suomi on internet-yhteyksien suhteen kärkikymmenikössä. Yhteydet ovat nopeat ja wifi toimii.

13. Upeat revontulet

The Telegraphin mukaan Suomi on yksi parhaista paikoista maapallolla ihailla revontulia. Lehti kuitenkin kehottaa, ettei Suomeen kannata matkustaa vain revontulia varten, mutta jos talvella on vierailulla Suomessa, on hyvä mahdollisuus päästä ihailemaan niiden valoshow’ta.

14. Kaunis Helsingin tuomiokirkko

Brittilehti on nostanut esiin Helsingin tuomiokirkon yhtenä maailman ihastuttavimpana kirkkona. The Telegraphin mukaan se näyttää jättimäiseltä ulkoa katsottuna, mutta tuntuu pienemmältä sisällä, vaikka sinne mahtuu noin 1 300 ihmistä.

15. Suomessa voi aikamatkustaa

Tämä ei ole vitsi, vaan The Telegraph kertoo, kuinka Suomen ja Ruotsin raja on myös aikavyöhykkeiden raja ja Suomessa kello on tunnin Ruotsia edellä. Lehden lukijoille kerrotaan, että jos hyppää Suomen puolelta Ruotsiin, pääsee siis siirtymään ajassa tunnin taaksepäin. Tämä on erityisen hauskaa uudenvuodenaattona, kun voi elää vuoden vaihtumisen kahdesti. Tämä on mahdollista muun muassa Torniossa, Pellossa, Kolarissa sekä esimerkiksi Karesuvannossa, missä voi kävellä sillan yli Ruotsin puolelle Karesuandoon ja olet kuin Doctor Whon Doctor, aikamatkaaja!

16. Karhuja bongaamaan

The Telegraphin toimittaja on vieraillut Suomessa bongaamassa karhuja sekä ahmoja ja on kuvaillut Suomea yhdeksi Euroopan villeimmistä nurkkauksista.

”Luulin ahmojen olevan vain sarjakuvaluomuksia, mutta ne ovat olemassa – ja melko isoja – ja asuvat Suomessa”, toimittaja oli sanonut.

Lehden mukaan toimittaja oli myös maininnut, miten keskiyön auringon hehkussa on hyvä aika bongata ahmojen lisäksi karhuja.

Löydät alkuperäisen listauksen The Telegraphin sivuilta täältä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.