Brittilehti listasi yhteensä 17 syytä, miksi Suomi on maailman paras maa.

Britannian prinssi William vieraili Helsingissä marraskuun kahtena viimeisenä päivänä. Vierailusta innostuneena brittilehti Telegraph kokosi listan asioista, joiden takia Suomi on maailman paras maa.

Kun prinssi Harry nauttii kihlautumisensa jälkeisestä kuhinasta, hänen veljensä ahkeroi kuninkaallisissa tehtävissä. No, hän on Suomessa”, Telegraph alustaa listaustaan.

”Ja kukapa ei haluaisi olla Suomessa? Maa voi väittää olevansa yksi planeetan mahtavimmista maista”, lehti jatkaa.

Sen jälkeen seuraavat 17 syytä, miksi Suomi on maailman paras maa. Käänsimme syyt alle.

1. Maailman turvallisin

Telegraph kertoo lukijoilleen, että vuoden 2018 Travel Risk Mapin mukaan Suomella on alhaisin yleisuhkataso. Travel Risk Map arvioi maailmaa kolmen kategorian, tervyteen liittyvien riskien, turvallisuuden ja tieturvallisuuden, osalta.

2. Maailman ympäristöystävällisin

Suomen ympäristöystävällisyys saa kehuja ja Telegraph mainitsee, että vuoden 2016 Environmental Performance Index -listauksessa Suomi oli kärjessä.

3. Euroopan metsäisin

Suomessa on enemmän puita per neliömaili kuin missään muussa Euroopan maassa. Koko maailman osalta kotimaamme sijoitus on 11.

4. Vihreä Helsinki

Telegraphin mukaan Helsingissä on aloitettu kunnianhimoinen projekti tehdä autojen omistamisesta turhaa vuoteen 2025 mennessä. Uusien teknologioiden avulla on tarkoitus kehittää julkinen liikenne niin hyväksi, että kukaan ei tarvitse autoja. Helsingissä on myös edistetty pyöräilyä tapana liikkua paikasta toiseen.

5. Tuhansien järvien maa

Suomen luonto tulee listalla esiin useamman kerran. Viidentenä Telegraph kertoo, että Suomen lempinimi on tuhansien järvien maa, mutta tämä on vähättelyä. Järviä on Telegraphin mukaan tarkalleen 179 584.

6. Länsi-Euroopan toiseksi suurin järvi on Suomessa

Läntisen Euroopan suurin järvi on länsinaapurissamme, mutta Saimaa sijoittuu toiseksi ja on Telegraphin mukaan huomattavan suuri. Tässä yhteydessä listalla mainitaan myös Saimaan suloiset asukit, saimaannorpat, jotka ovat uhanalaisia. Saimaannorppia on hieman yli 300 ja niiden suojelusta ja tavoista osallistua siihen voit lukea lisää täällä.

7. Suvaitseva maa

Suomi on 9. suvaitsevaisin maa maailmassa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Britannia on 15.

8. Sukupuolten välinen tasa-arvo on kadehdittava

Maailman talousfoorumin Global Gender Gap Reportin mukaan Suomi on maailman kolmanneksi paras sukupuolten tasa-arvon kannalta. Edellä ovat vain Islanti ja Norja.

9. Joulupukin koti

Joulupukki asuu Suomessa, kuten jokainen suomalainen tietää. Telegraph kertoo lukijoilleen, että pukki asuu Lapissa ja hänen luona voi vierailla ympäri vuoden. Telegraphin mukaan Lappi on todellista Suomea, erämaata, joka on koti saamelaisille ja poroille. Kesien hyvät vaellusreitit ja talviharrastusmahdollisuudet saavat myös maininnan.

10. Suomalaiset arvostavat hyvää kahvia

Suomalaiset juovat enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa juodaan. Telegraphin mukaan määrä on 12 kiloa asukasta kohden vuosittain.

11. Saunakulttuuri

Valmis paljastamaan kaiken julkisesti, kysyy Telegraph. Tällä viitataan tietysti saunomiseen ilman rihman kiertämään, kuten meillä on tapana. Telegraph kertoo, että Suomessa on 5,4 miljoonaa ihmistä ja kolme miljoonaa saunaa. Erikseen brittilehti mainitsee Yrjönkadun uimahallin saunan ja maailman suurimman savusaunan, Jätkänkämpän, joka sijaitsee Kuopiossa.

12. Hyvä langaton verkko

Suomi on internet-yhteyksien suhteen kärkikymmenikössä. Yhteydet ovat nopeat ja wifi toimii.

13. Upeat revontulet

Telegraphin mukaan Suomi on yksi parhaista paikoista maapallolla ihailla revontulia. Lehti kuitenkin kehottaa, ettei Suomeen kannata matkustaa revontulia varten, mutta jos talvella on vierailulla Suomessa, on hyvä mahdollisuus päästä ihailemaan niiden valoshow’ta.

14. Kaunis Helsingin tuomiokirkko

Brittilehti on nostanut esiin Helsingin tuomiokirkon yhtenä maailman ihastuttavimpana kirkkona. Telegraphin mukaan se näyttää jättimäiseltä ulkoa katsottuna, mutta tuntuu pienemmältä sisällä, vaikka sinne mahtuu noin 1 300 ihmistä.

15. Pääkaupungin yllättävän hyvät rannat

Aivan pääkaupungin keskustasta hyviä rantoja ei löydy, mutta niitä kuitenkin on ympäri kaupunkia. Telegraph mainitsee esimerkkinä Aurinkolahden, missä uskaltaa kastaa varpaansa veteen kesällä.

16. Suomessa voi aikamatkustaa

Tämä ei ole vitsi, vaan Telegraph kertoo, kuinka Suomen ja Ruotsin raja on myös aikavyöhykkeiden raja ja Suomessa kello on tunnin Ruotsia edellä. Lehden lukijoille kerrotaan, että jos hyppää Suomen puolelta Ruotsiin, pääsee siis siirtymään ajassa tunnin taaksepäin, mikä on erityisen hauskaa uudenvuodenaattona, kun voi elää vuoden vaihtumisen kahdesti. Tämä on mahdollista muun muassa Karesuvannossa, missä voi kävellä sillan yli Ruotsin puolelle Karesuandoon ja olet kuin Doctor Whon Doctor, aikamatkaaja!

17. Karhuja bongaamaan

Telegraphin toimittaja on vieraillut Suomessa bongaamassa karhuja ja ahmoja ja kuvaillut Suomea yhdeksi Euroopan villeimmistä nurkkauksista.

”Luulin ahmojen olevan vain sarjakuvaluomuksia, mutta ne ovat olemassa – ja melko isoja – ja asuvat Suomessa”, toimittaja oli sanonut.

Telegraphin mukaan toimittaja oli myös maininnut, miten keskiyön auringon hehkussa on hyvä aika bongata ahmojen lisäksi karhuja.

Näiden 17 syyn lisäksi Telegraphin listalla on vielä 18. kohta: tämä kaikki tarkoittaa sitä, että Suomen asukkaat ovat onnellista sakkia. Vuoden 2017 World Happiness Reportin mukaan Suomi on maailman viidenneksi tyytyväisin maa tällä pallolla.

Löydät Telegraphin listauksen täältä.

Kommentit

Kommenttia