Isoäitien raskausajan tupakoinnin vaikutukset voivat näkyä myös lastenlapsissa, vaikka heidän äiti ei olisi tupakoinut.

On yleisessä tiedossa, ettei tupakointi raskauden aikana ole hyväksi, mutta uusi tutkimus on löytänyt yhden lisäsyyn kannustamaan pistämään piste tupruttelulle; raskausajan tupakointi voi vaikuttaa myös tulevien lastenlasten terveyteen.

Tutkimuksesta ilmeni, että niillä lapsilla, joiden äidinpuoleiset isoäidit tupakoivat raskauden aikana, oli jopa 22 prosenttia korkeampi astmariski, vaikka heidän äitinsä eivät olisi tupakoineet. Tutkimukseen osallistui kymmeniä tuhansia ruotsalaisia isoäitejä ja heidän lapsenlapsiaan.

Newserin mukaan tutkijat tiesivät, että altistuminen nikotiinille aiheutti geneettisiä muutoksia eläimissä, mitkä voivat siirtyä sukupolvelta toiselle. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään, voiko samaa ”epigeneettistä periytymistä” tapahtua ihmisillä, jotka tupakoivat.

”Meille selvisi, että aiempien sukupolvien tupakointi voi vaikuttaa astmariskiin seuraavissa sukupolvissa. Tämä voi olla myös tärkeää muiden altistumisten ja sairauksien siirtymisessä”, tutkimuksen yksi tekijöistä, Caroline Lodge kommentoi tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan riskin periytyminen voi auttaa selittämään, miksi astmatapausten määrä on kasvanut jyrkästi viimeisten 50 vuoden aikana, vaikka tupakointi on vähentynyt. Newserin mukaan tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, periytyykö riski samalla tavalla isän puolelta tutkien heitä, joiden isoäidit tupakoivat, kun odottivat lasten isien syntyä.

Lähde: Newser