Äidiksi tulo ei ole vain ruusuilla tanssimista, vaan voi olla todella rankkaa.

Jos sinulla on lapsia, tiedät, että äidiksi tulo ja äitinä oleminen ei ole mikään helppo homma. Vaikka lapset olisivatkin toivottuja, tuovat lapset mukanaan paljon töitä ja vaivaa.

Burnoutista puhutaan usein työelämään liittyen, mutta burnoutin voivat saada myös lapsen kanssa kotona olevat äidit, kun omat jaksamisen rajat ylittyvät.

Jos sinusta tuntuu, että äitiys on ajanut sinut uupumuksen partaalle, nyt on korkea aika tehdä asialle vihdoin jotain!

Nämä terapeutin antamat neuvot auttavat sinua ponnistamaan takaisin elävien kirjoihin.

 1. Energiaa
  Muistele, mitkä asiat ovat aiemmin tuottaneet sinulle iloa ja energiaa, ja varaa itsellesi tästä lähin säännöllisesti aikaa näiden asioiden tekemiseen ja harrastamiseen.

 2. Omaa aikaa
  Järjestä itsellesi joka päivä ikioma hetki, jolloin lapsetkin tietävät, että nyt äiti viettää hetken aikaa omassa rauhassaan. Tämä ei tietenkään onnistu aivan pienten lasten kanssa, mutta kun lapset ovat tarpeeksi isoja, opeta heidät kunnioittamaan sinun omaa hetkeäsi.

 3. Lopeta vertailu
  Moni äiti väsyy vertaillessaan itseään muihin äiteihin, jotka tuntuvat jaksavan paremmin ja pystyvän asioihin, joihin ei itse tunnu millään venyvän. Kaikilla on kuitenkin omat ongelmansa, jotka eivät välttämättä näy lainkaan ulospäin. Lopeta siis vertailu muihin, sillä se on aivan turhaa.

 4. Pyydä apua
  Jos sinusta tuntuu, että energiat ovat lopussa, pyydä rohkeasti apua esimerkiksi omilta vanhemmiltasi, sisaruksiltasi, kummeilta, naapureilta tai ystäviltä. Kerro, että olet niin lopussa, että kaipaat apua. Harva kieltäytyy auttamasta, ellei heillä ole painavaa syytä.

 5. Itsenäisemmät lapset
  Lopeta lastesi palveleminen, ja opeta heidät tekemään kaikki mahdollinen itse, mitä heidän ikäisensä lapsi voi tehdä. Mitä vähemmän lapset pitävät sinua palvelijanaan, sitä enemmän omaa aikaa ja rauhaa sinulla on.

 6. Ole rehellinen kumppanillesi
  Jos voimat ovat loppumassa, ole rehellinen kumppanillesi, ja kerro, että sinä et enää pysty hoitamaan asioita entiseen tapaan. Kerro, että tarvitset hänen apuaan tai jonkun ulkopuolisen apua, sillä muuten voimasi loppuvat.

 7. Puhu ammattilaiselle
  Jos muu ei tunnu auttavan, varaa itsellesi aika terapeutin sohvalle. Hän voi osata auttaa sinua tavoilla, joihin perhe ja ystävät eivät pysty. Et voi hävitä siinä mitään!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Wunderweib