Onko sinulla usein nälkä, vaikka olisit syönyt ihan äskettäin?

Jatkuvasta syömisestä ei ole kuin haittaa, mutta nälän tunnetta voi hillitä monilla kätevillä keinoilla, joista kerrotaan Healthista -sivustolla. Kun et ole aina jääkaapilla, säästät siinä kehoasi ikäviltä vaivoilta sekä tietysti myös aikaasi. Ja jos on kiire, tulee nälkä helposti tyydytettyä jollakin nopealla ja epäterveellisellä välipalalla. Tässä on seitsemän syytä, miksi nälkä voi yllättää liian usein. Kun syy selviää, on asian hoitaminen kuntoon helpompaa.

1. Et nuku tarpeeksi

Kun et nuku tai lepää tarpeeksi, voi se vaikuttaa kahteen tärkeään hormoniin nimeltään greliini ja leptiini. Silloin nälkää lisäävä hormoni greliini lisääntyy ja ruokahalua vähentävä leptiini vähenee. Tämähän tarkoittaa ruokahalun lisääntymistä, joka ei ole hyvä asia, ainakaan jos et halua lihota.

2. Kilpirauhasessasi on ongelma

Kilpirauhasen häiriöt ovat itse asiassa aika yleisiä, ja niitä esiintyy yleensä naisilla. Kilpirauhasen tuottamat hormonit hallitsevat aineenvaihduntaa. Jos kilpirauhanen toimii liian aktiivisesti ja energiatasot nousevat, saatetaan kärsiä kilpirauhasen liikatoiminnasta, joka kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa aiheuttaen tahatonta painon putoamista, epäsäännöllistä sykettä sekä myös valtavaa ruokahalua.

3. Olet liian stressaantunut

Stressi lisää erilaisten hormonien, mukaan lukien kortisolin, tuotantoa. Kun stressin adrenaliini on kulunut loppuun, järjestelmässämme on edelleen kortisolia, joka mm. lisää ruokahalua. Se saa myös himoamaan varsinkin epäterveellistä ruokaa.  

4. Syöt vääränlaista ruokaa

Tämä on aika yleinen syy, että syödään sellaisia ruokia, joilla nälkä ei pysy kauan loitolla. Kannattaa syödä sellaista ruokaa, joka antaa paljon tekemistä ruuansulatuksellesi. Jos syöt esimerkiksi valkoista riisiä, valkoista pastaa tai vehnäleipää, niissä oleva sokeri vapautuu nopeasti verenkiertoon, jolloin nälkä tulee pian takaisin. Korvaa ne monimutkaisemmilla täysjyvävaihtoehdoilla, kuten ruskea riisi, ruskea pasta ja täysjyväleipä. Myös hiilihydraattipitoiset vihannekset, kuten bataatit, vapauttavat hitaammin hiilihydraatteja ja pitävät sinut pidempään kylläisempänä.

Myös proteiinin sulattaminen kestää kauan. Siksi pysyt kylläisenä kauemmin, kun sisällytät ruokavalioosi laadukkaita vähärasvaisia ​​proteiineja, kuten esimerkiksi kalkkuna, munat, tonnikala, pavut, palkokasvit, edamamepavut ja pähkinävoi.

5. Et ole juonut tarpeeksi

Nälän- ja janontunteen voi sekoittaa helposti keskenään. Jos syöt kolmen tai neljän tunnin välein ja tunnet silti itsesi nälkäiseksi näiden aterioiden välillä, saatat oikeasti olla janoinen etkä nälkäinen. Kun keho on kuiva, voit saada vääriä signaaleja siitä, että olet nälkäinen. Siksi on hyvä huolehtia nestetasapainosta, mutta älä juo liikaa tai korvaa juomisella terveellistä ruokailua.

6. Et syö liikunnan jälkeen tarpeeksi

Kun harrastat liikuntaa, kehosi polttaa kaloreita polttoaineena, joka tarkoittaa sitä, että kehosi kuluttaa enemmän energiaa ja aineenvaihduntasi paranee. Yleensä tämä johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen. Liikunnan jälkeen on hyvä syödä terveellisiä, ravitsevia ja täyttäviä aterioita, jotta ei myöhemmin sorru nälkäisenä johonkin nopeisiin ja epäterveellisiin välipaloihin.

7. Sinulla on matala verensokeri

Kun verensokeritaso on liian alhainen, solut menettävät energiansa, joka voi johtaa oireisiin kuten nälkä tai päänsärky. Verensokerin tasapainottamiseksi pyri syömään runsaasti kuitua sisältäviä ruokia, kuten vihannekset, kikherneet, linssit, marjat, pähkinät ja siemenet. Terveelliset kasvipohjaiset proteiinivaihtoehdot, kuten tofu, ovat myös hyviä tasapainottamaan verensokeria, jotta verensokeri ei laske liian nopeasti eikä nälkä tule liian usein.

Lähde: Healthista