Tumppaa tupakka nyt: Tupakointi lisää koronariskiä – lopettaminen parantaa vastustuskykyä nopeasti

Erikoislääkäri ja emeritusprofessori kehottaa lopettamaan tupakoinnin heti.

Tupakanpoltto voi lisätä riskiä sairastua koronaan sekä pahentaa oireita, kertoo Mehiläinen. Korona on uusi virus, josta on tällä hetkellä vasta vähän tutkimustietoa, mutta Mehiläisen kliinisen fysiologian erikoislääkäri, emeritusprofessori Anssi Sovijärven mukaan jo nyt on kuitenkin viitteitä siitä, että tupakanpolttajiin virus iskee savuttomia rajummin.

Korona on hengitystievirus, jotka muutenkin tarttuvat tupakanpolttajiin savuttomia herkemmin. Mehiläisen tiedotteen mukaan tupakointi heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja, jolloin virus pääsee helpommin elimistöön.

”Tupakoijille toipuminen on vaikeampaa ja toipumisen ennuste huonompi. Siksi polttaminen kannattaa lopettaa nyt”, Sovijärvi sanoo.

Erityisen haitallista tupakointi on koronan riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ihmiset, joilla on jo ennestään perussairauksia, kuten diabetes tai keuhko- tai sydänsairaus.

Tupakointi rasittaa keuhkoja, ja uusi koronavirus voi olla keuhkoille erittäin haitallinen. Ihmisen elimistö toipuu tupakoinnista osittain nopeastikin, joten vuosiakin kestänyt tupakanpoltto kannattaa lopettaa; lopettamisen jälkeen limakalvojen toiminta alkaa elpyä jo muutamassa päivässä, mikä parantaa vastustuskykyä.

Paras apu lopettamisessa on Sovijärven mukaan oma vankka päätös.

”Nyt lopettamiseen on erittäin hyvä syy. Apua voi saada nikotiinivalmisteista ja myös uusista, vieroitusoireita helpottavista reseptilääkkeistä”, hän kertoo.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.