Tiedät luultavasti jo, että ihon suojaaminen auringolta on tärkeää, mutta silmiä ei pitäisi unohtaa.

Kun nautit auringon lämmöstä kesällä, muista käyttää aurinkolaseja. Aivan kuin iho, myös silmät voivat palaa auringossa ja tästä syystä silmien suojaaminen on erityisen tärkeää.

Mehiläisen mukaan auringon UV-säteilyllä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia silmien terveyteen. Lisäksi liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin haitallisesti: se lisää harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä.

”Aurinko vaikuttaa silmien lisäksi myös kasvojen ja silmäluomien ihoon vanhentavasti. Runsas ja toistuva UV-altistus lisää erilaisten ihosyöpien riskiä. Silmien lisäksi on tärkeää suojata aina myös iho”, Mehiläisen optometristi Timo Juurinen muistuttaa.

Helpoiten auringolta voi suojautua käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja ja lippa- tai lierihattua. Jos aurinko paistaa todella kirkkaasti, kannattaa aurinkolaseja käyttää, vaikka pysyttelisit varjossa.

Mieti, millaiset aurinkolasit hankit

Mehiläisen mukaan jos UV-altistus on hyvin voimakas, kuten aurinkoisella säällä vesillä liikkuessa, voi ympäriltä heijastuva kirkas valo aiheuttaa silmän pinnan sarveiskalvon vaurioitumisen, eli lumisokeuden. Kun käytät aurinkolaseja, jotka suodattavat UV-säteilyä, suojaat silmiäsi palamiselta.

Jos aurinkoisen päivän jälkeen huomaat silmissäsi kipua, punoitusta ja valonarkuutta, voi oireilun taustalla olla voimakkaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurioituminen. Oireita voit helpottaa apteekista saatavalla kostutusgeeleillä ja pitämällä silmiäsi kiinni.

”Mikäli oireet eivät helpota, kannattaa tällaisessa tilanteessa ottaa yhteyttä silmälääkäriin tai optometristiin”, Juurinen kertoo.

Jos oleskelet kirkkaassa auringonvalossa, esimerkiksi rannalla tai veneillessä, kannattaa valita aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä UV-säteilyltä sekä edestä että silmien sivuilta. Mehiläisen mukaa polarisoidut linssit auttavat näkemään veden alle ja vähentävät myös heijastuksia, esimerkiksi märästä tienpinnasta.

”Aurinkolaseja voi hyvin olla myös useammat eri käyttötarkoituksiin”, Juurinen vinkkaa.

Kun hankit aurinkolasit, suosittelee asiantuntija pohtimaan ainakin näitä seikkoja:

  • Ovatko aurinkolasit mukavat ja pysyvät päässä?
  • Suojaavatko aurinkolasit riittävästi silmiä?
  • Onko niissä UV 100 % – tai UV 400 -merkintä?
  • Sopivatko aurinkolasit käyttötarkoitukseen, esimerkiksi urheiluun tai veneilyyn?
  • Ovatko linssit optisesti laadukkaat?