Vuoden alussa monet ovat luvanneet alkaa syömään terveellisemmin. Lupaus voi unohtua nopeasti.

Se voi vaatia jonkinlaista tuuppausta, jotta lautaselle tulisi valittua terveellisempiä aineksia kuin ennen. Nudge-teoria koskee juuri sitä, että ihmisiä ohjataan eli tuupataan tekemään parempia valintoja, vaikka toinen huonompi valintakin olisi olemassa. Valinta voi koskea montaa eri elämän osa-aluetta, mutta tässä on nyt kyse ruokavaliosta.

Näin Nudge-teoria toimii – kyse on itsensä tuuppaamisesta

Chicagon yliopiston taloustieteen ja käyttäytymistieteen professori Richard Thaler on luonut Nudge-teorian, jonka avulla voi muuttaa omaa käyttäytymistä positiivisempaan suuntaan. Se sisältää ​​tekniikoita ja vaikutteita, jotka herättävät tunteita, muistoja, uskomuksia ja yleisiä mielipiteitä. Sen on todettu toimivan erittäin hyvin, kun on aikomus syödä terveellisesti.

Tässä on hyvä esimerkki siitä, kuin tämä teoria toimii: Jos on tehnyt illalla valmiiksi jääkaappiin terveellisen smoothien, joka vaatii aamulla vain sekoittamisen, se tulee helposti syötyä aamupalaksi, koska se on nopeasti valmis. Jos mitään ei olisi valmiina ja aamulla olisi kiire, tulisi helposti napattua suuhun jotain valmista ja epäterveellistä. Kun smoothie on valmiina, ei tarvitse tehdä muuta päätöstä, mitä söisi, koska on jo vähän niin kuin tuupannut itseä siihen suuntaan, jossa odottaa terveellisempi vaihtoehto.

Välitön tyydytys tulee valittua helpommin paremman valinnan sijaan. Jos ei ole suunnitellut mitä syö päivälliseksi, voi helposti valita terveellisen aterian sijaan esimerkiksi pitsan, jonka tilaa valmiina vaikkapa suoraan kotiin. Kannattaa suunnitella ateriat etukäteen, koska ilman suunnitelmia tulee helpommin keksittyä tekosyitä epäterveellisen ruuan valitsemiselle.

Kannattaa tuupata itseä enemmän siihen suuntaan, jossa odottaa terveellisemmät ruokavalinnat!

Lähde: Psychology today