Terveelliset maitotuotevalinnat käyvät entistä monimutkaisemmiksi.

Rasvaisen maidon juominen saa lihavammaksi? Ehkei sittenkään. Tutkimus ehdottaa, että täysmaito on itse asiassa kytköksissä alhaisempaan painoon.

Ruotsalaisasiantuntijat saivat 12 vuoden aikana tekemänsä tutkimuksen myötä selville, että keski-ikäiset miehet, jotka käyttivät täysmaitoa, kermaa ja voita, omasivat alhaisemman riskin liikalihavuuteen kuin he, jotka välttelivät rasvaisia tuotteita.

Myös eurooppalainen arvio 16 tutkimuksesta sai samankaltaisen tuloksen; useimmat arvioiduista tutkimuksista osoittivat, että paljon rasvaa sisältäviä tuotteita käyttäneillä oli alhaisempi riski liikalihavuuteen. Sen lisäksi yksi aiemmin julkaistu tutkimus toi ilmi, että vähärasvaista maitoa juoneet lapset painoivat enemmän.

”Koko ajan tulee julki enemmän ja enemmän dataa, joka ehdottaa täysmaitotuotteiden kulutuksen olevan yhteydessä alhaisempaan kehon rasvamäärään”, yhdysvaltalaisen kansallisen maitoneuvoston jäsen kommentoi.

Syy tähän voi olla se, että täysmaitotuotteiden käyttämisen jälkeen tuntee olonsa kylläiseksi nopeammin, mikä voi johtaa syömään vähemmän. Maitoneuvoston jäsenen mukaan ilmiö voi olla kytköksissä myös maidon rasvassa oleviin bioaktiiviseen aineisiin, jotka voivat auttaa rasvan polttamisessa.

Täysmaitotuotteisiin ei kannata tarttua kuitenkaan välittömästi. Täysmaidon tyydyttyneet rasvat voivat tehostaa sydäntautien riskiä, joka on etenkin korkean kolesterolin omaavilla erityinen huolenaihe.

”Täys-, vähärasvaisen ja rasvattoman maidon välillä valitseminen on enimmäkseen henkilökohtainen valinta, joka perustuu ruokavalioon, käyttöön ja mieltymykseen”, huomauttaa Greatist, jonka sivuilta löytyvä taulukko voi auttaa sopivan maidon valitsemisessa.

Lähteet: Newser & Greatist