Monet toivoisivat tietävänsä paremmin, kuinka paljon yönaikana olisi hyvä nukkua.

Olo voi tuntua väsyneeltä pitkin päivää, jos unta ei ole saanut riittävästi. Riittävä unikaan ei aina riitä, vaan silläkin on merkitystä mihin aikaan on mennyt illalla nukkumaan. Kun menee nukkumaan aamuherätysaikaan perustuvaan oikeaan aikaan, herää aamulla juuri oikealla hetkellä eikä väsytä.

Oikea unimäärä liittyy unijaksoihin

Monissa uutisissa on kerrottu aiemmin minimi- ja maksimituntumääristä, joiden väliin yöunien määrä pitäisi osua. Tässä on nyt tarkempi keino saada nukuttua juuri oikea määrä tai siis, että herää oikealla hetkellä. Se perustuu laskuriin, jolla lasketaan unijaksojen mukaisen aika, milloin pitäisi mennä nukkumaan, kun tietää tarkan ajan, milloin aamulla pitää herätä.

Unijaksoilla tarkoitetaan syklejä, joihin nukkuminen jakaantuu. Jos herää aamulla kesken syklin, tuntee olonsa väsyneeksi, vaikka olisikin nukkunut suuren tuntimäärän. Jotta ei heräisi kesken syklin ja aamulla pitää herätä kello 7, on oikea hetki mennä nukkumaan kello 21.46 tai klo 23.16. Jos tuntuu, että nuo ovat liian aikaisia nukkumaanmenoaikoja, myös kello 00.46 tai 2.16 voivat toimia. Unilaskurin mukaan ihmisellä kestää noin 14 minuuttia nukahtamiseen, joten sängyssä ei tarvitse olla juuri noihin aikoihin.

Jos aamuherätys on kello 6, sopivia aikoja mennä nukkumaan ovat kello 20.46, 22.16 tai jopa 23.46 tai jos on kunnon iltavirkku, niin kello 01.16 voi myös käydä. Kello 8 herääjille sopivia nukkumaanmenoaikoja ovat 22.46, 00.16, 1.46 tai jopa 3.16.

Unisykli kestää noin 90 minuuttia, ja sen aikana kuljetaan läpi viisi unen vaihetta, joista viimeinen vaihe on REM-vaihe, jolloin nähdään suurin osa unista. Ensimmäinen vaihe on kevyttä unta ja neljäs vaihe on syvää unta. Jos herää kesken neljännen vaiheen, herää todella unisena. On hyvä herätä REM-vaiheen aikana.

Unilaskuri toimii sen perusteella, että nukkujan yksi vaihe kestää 90 minuuttia ja niitä tarvitaan yön aikana 5 tai 6 kappaletta.

Hyvät yöunet ovat enemmän kuin vain sitä, että menee aikaisin nukkumaan. Ne ovat myös sitä, että herää oikeaan aikaan.

Lähde: Mirror