Tämä tutkimus selittää syytä kytkökseen tytärten ja avioerojen välillä.

Huffington Postin mukaan tiedemiehet ovat pitkään tunnustaneet, että avioliitot, joissa esikoislapsena on tyttö, päättyvät avioeroon todennäköisemmin kuin liitot, joissa esikoinen on poika. Kytköksen syynä on pidetty sitä, että isät tulevat toimeen poikien kanssa paremmin ja todennäköisemmin pysyvät kuvioissa ja tekevät töitä avioliiton eteen, jos heillä on poika.

Tämä tutkimus on kuitenkin osoittanut, ettei kytkös olekaan niin yksinkertainen. Erilaisuuden voikin selittää mies- ja naissikiöiden välinen kehitysero.

Huffington Postin mukaan tutkijat Amar Hamoudi ja Jenna Nobles löysivät todisteita siitä, että naisalkiot pystyvät paremmin sietämään äidin stressiä kohdussa kuin miesalkiot. Jos äiti siis kokee alusta alkaen suhteensa epävakaaksi, on tyttösikiöllä paremmat mahdollisuudet selvitä täysiaikaiseksi.

Tutkijat halusivat selvittää, ovatko kytkökset stressaavan raskauden, lapsen sukupuolen ja avioeron välillä tarpeeksi vahvat tytär-avioero-kytköstä varten. Stressihormonien on todistetusti osoitettu negatiivisesti vaikuttavan raskauksiin muuten terveillä naisilla ja tämän tiedostaen tutkimuskaksikko päätti katsoa, onko naisalkioilla paremmat mahdollisuudet selvitä raskaudesta kuin miesalkioilla.

Tutkijapari käytti tietoja vuoden 1979 Yhdysvalloissa tehdyn nuorison pitkittäistutkimuksesta ja sen avulla määrittelivät, että usein riitelevät parit saivat todennäköisemmin esikoisena tytön kuin pojan. Tutkijat käyttivät samaista dataa luodakseen ennakoivan mallin siitä, kuinka todennäköisesti esikoistytön saanut pari eroaisi.

Huffington Postin mukaan tutkijat saivat selville, että lähes kaikki kytkökset tytärten ja avioerojen välillä voivat selittyä raskauden aikaisilla stressin liittyvillä dynamiikoilla.

”Emme todistaneet, että tytöt eivät aiheuta avioeroja. Todistimme, että olisi hätiköityä katsoa kytköstä ja todeta, että tytöt aiheuttavat avioeroja, koska nyt meillä on toinen selitys sille, miksi se kytkös voi olla olemassa”, tutkijoista toinen kommentoi Huffington Postille.

Lähde: Huffington Post