Istuminen tiiviisti työpöydän ääressä tekee varmasti hyvää urallesi, mutta ei niinkään takapuolellesi.

Työnlaadun muuttuminen ja etätyön lisääntyminen ovat myös lisänneet istumatunteja monien päivään. Istuminen tekee pakaralihakset passiivisiksi ja niiden heikkous näkyy myös muualla kehossa. Heikot pakaralihakset voivat aiheuttaa mm. selkäkipuja ja lihasten surkastumista.

Passiiviset pakaralihakset voivat myös kiristää lonkan koukistajalihaksia, ja aiheuttaa selkärangan vääntymistä. Näistä voi aiheutua kipua, joka saattaa kroonistua ajan myötä. Jatkuva istuminen voi myös vaikuttaa takapuolen muotoon, lonkankoukistajien kireys voi saada kirjaimellisesti peppusi näyttämään litteältä.

Istuminen voi myös vaikuttaa takapuolen ihon laatuun, iho saattaa olla löysempää ja peppuun voi kertyä enemmän selluliittia.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse tinkiä tavoitteista urallasi sen takia, että peppusi säilyisi pyöreänä, vaan riittää, että muistat nämä yksinkertaiset neuvot:

  • Kiinnitä huomiota ryhtiisi, pidä hartiat rentoina, mutta pystyssä.
  • Varmista, että tuolin korkeus on oikea: jalkapohjien tulisi yltää maahan.
  • Istu alaselkä tuettuna tuolia vasten
  • Tietokoneen näytön tulee olla silmien tasolla ja kyynärpäiden pöydän tasolla.
  • Liiku ja treenaa pakaralihaksia työajan ulkopuolella: Kyykkääminen on esimerkiksi yksi parhaimmista liikkeistä pakaralihasten aktivointiin.
  • Aktivoi pakaralihaksia myös työpäivän aikana, mm. puristelemalla niitä yhteen työskennellessäsi.

Tiesitkö, että liiallinen istuminen voi myös vahingoittaa sydäntäsi?

Jaa tämä juttu paljon työpäivän aikana istuville ystäville!

Lähteet: Insider, Glamour