Uima-asut on suunniteltu naisille, joilta on poistettu toinen rinta.

Lokakuun aikana on vietetty kansainvälistä rintasyöpätietoisuudeen kuukautta, mikä Suomessa on näkynyt muun muassa Roosa nauha -kampanjan myötä. Myös Nainen.comissa rintasyöpä on ollut esillä lokakuun aikana ja julkaisimme aiemmin artikkelin asioista, joita tekemällä voit auttaa ehkäisemään rintasyöpään sairastumista.

Ennen kuin marraskuu koittaa ja rintasyöpätietoisuuden kuukausi jää taakse, otamme tärkeän aiheen esiin erilaisella tavalla. Rintasyöpään voi liittyä myös rinnanpoisto, joka jättää jälkensä naiseen niin fyysisesti kuin henkisesti ja voimmaannuttakseen ja auttaakseen rintasyövästä selvinneitä, ovat suomalaiset toteuttaneet Monokini 2.0. -projektin.

Photography Pinja Valja, Model Virve Kupiainen, Design Tyra Therman, Styling Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts

Julkaissut Monokini 2.0 25. toukokuuta 2014

Projektin myötä naisille on suunniteltu upeita monokineja. Projektin alkuperäinen idea tuli Elina Halttuselta, jolta itseltäänkin on poistettu toinen rinta, ja hän yhteistyössä Tärähtäneet ämmät -taiteilijaduon, eli Katriina Haikalan ja Vilma Metterin, kanssa vei Monokini 2.0. -projektia eteenpäin.

”Monokini 2.0. on taideprojekti, joka tarkastelee uudelleen populaarikulttuurin kapeaa käsitystä naisen ihanteellisesta ulkonäöstä. Meidän pyrkimyksenä on laajentaa sitä, mikä on hyväksyttävää ja mielletään kauniiksi suunnittelemalla uimapukumallisto naisille, jotka ovat käyneet läpi rintasyövän”, projektin kotisivuilla kerrotaan.

Photography Pinja Valja, Model Katja Mäkilä, Design Mert Otsamo, Styling Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts

Julkaissut Monokini 2.0 25. toukokuuta 2014

”Uimapuvut yleensä suunnitellaan naisille, joille ei ole tehty rinnanpoistoa. Fakta on, että monet naiset, joilta on poistettu toinen rinta rintasyövän takia, eivät halua rintarekonstruktioleikkausta, he haluavat jatkaa elämäänsä yhden rinnan kanssa tai ilman kumpaakaan”, sivustolla kirjoitetaan.

Monokini 2.0. -projektin yhteydessä onkin todettu: Who says you need two? – Kuka sanoo, että tarvitset kaksi?

”Meistä nykyinen keskittyminen rinnan rekonstruktioon ainoana tapana elää täyttä elämää on rintoihin fiksoitunut tapa nähdä, mitä nainen on. Me haluamme lietsoa positiivista minäkuvaa rintaoperaation kokeneista naisista näyttämällä, että voit olla kokonainen, kaunis ja seksikäs myös yhdellä rinnalla tai ilman rintoja”, Monokini 2.0:n sivuilla sanotaan.

”Toinen tavoitteemme on pureutua rajoittavaan sosiaaliseen tabuun siitä, mikä mielletään sopivaksi paljastamalla jotain, mitä ei enää ole. Paljastetun rinnan näkeminen mielletään alastomuudeksi, mutta miksi myös rinnattomuuden paljastaminen mielletään alastomuudeksi”, sivuilla lisätään projektista.

In celebration of the international breast cancer awareness day we are publishing 11th Monokini 2.0 photograph! We are…

Julkaissut Monokini 2.0 14. lokakuuta 2016

Uimapukuprojekti on aloitettu muutama vuosi sitten ja se on ollut esillä myös kansainvälisesti. Niin Huffington Post, BuzzFeed, Cosmopolitan kuin Todaykin ovat uutisoineet suomalaisten projektista.

Halttunen kertoo Monokini 2.0. -projektin sivuilla idean taustoista.

”Sopivien bikinien löytäminen oli vaikeaa vain yhdellä rinnalla, joten suunnittelin oman Monokini 2.0:n. Sen tehtyäni ajattelin, että ehkä on olemassa muitakin kaltaisiani, naisia, jotka halusivat uima-asuja, jotka eivät saisi heitä tuntemaan kuin heiltä puuttuisi rinta”, Halttunen sanoo sivuilla.

Photography Pinja Valja, Model Elina Halttunen, Design Elina Halttunen, Styling Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts

Julkaissut Monokini 2.0 25. toukokuuta 2014

”En halua piiloutua, en halua lopettaa uimista, en halua kokea laajoja kauneusleikkauksia ja en halua tulla pakotetuksi käyttämän epämukavaa proteesia rannalla. Haluan tuntea itseni yhtä vapaaksi ja aktiiviseksi kuin olin ennen rintasyöpääni ja Monokini 2.0. antaa minulle mahdollisuuden tehdä niin”, Halttunen kertoo.

Monokini 2.0. -uimapukujen malleina ovat toimineet naiset, jotka ovat käyneet läpi rintasyövän. Uimapukuja ovat suunnitelleet muun muassa Mert Otsamo, Vilma Riitijoki, Teemu Muurimäki ja Tärähtäneet ämmät itse.

Photography Pinja Valja, Model Kristiina Kiviluoma Design Outi Pyy, Styling Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts

Julkaissut Monokini 2.0 25. toukokuuta 2014

Upeita uima-asuja on esitelty myös muotinäytöksessä Helsingissä. Ensimmäinen Monokini 2.0. hyväntekeväisyysshow järjestettiin Yrönkadun uimahallissa ja voit katsoa kuvia ja videon siitä täällä.

Voit tutustua Monokini 2.0. -projektiin lisää heidän kotisivuillaan sekä seurata projektia niin Facebookissa kuin Instagramissakin. Lisää kuvia uima-asuista löydät esimerkiksi Facebookista.

Voit osallistua Roosa nauha -keräykseen täällä.

Photography Pinja Valja, Model Sirpa Ikävalko, Design Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts, Styling Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts

Julkaissut Monokini 2.0 25. toukokuuta 2014