Monille on rutiininomaista käydä suihkussa juuri ennen nukkumaanmenoa.

Kaikilla ei ole aamuisin aikaa suihkulle, joten iltasuihku saattaa olla heille ainoa vaihtoehto. Mutta kumpi näistä vaihtoehdoista on oikeasti parempi? Jos aamulla ehtii suihkuun, mutta joutuu tekemään sen kiireessä, kannattaisiko alkaakin käymään suihkussa iltaisin? Näihin kiperiin kysymyksiin on saatu nyt vastaus.

On monta hyvää syytä käydä suihkussa aamuisin

Jos on tapana käydä suihkussa aamulla, on se monella tavalla hyvä vaihtoehto. Silloin saa pestyä yön aikana tulleet hiet ja päivän saa aloittaa puhtailla kasvoilla. Kasvot voi toki pestä erikseen, mutta suihkussa se hoituu muun kehon pesun kanssa siinä samalla.

Kun käy aamulla suihkussa, se myös virkistää. Jos käyttää viileää suihkuvettä, se vasta virkistääkin. Silloin ruumiinlämpö ei pääse nousemaa liikaa, joka myös auttaa pysymään virkeämpänä.

Aamusuihku voi liittyä myös aamurutiineihin. Moni käy aamulla kuntosalilla tai harrastaa jotain muuta liikuntaa, josta tulee hiki. Silloin aamu on tietysti paras hetki suihkulle heti treenauksen jälkeen.

Suihkussa käyminen alentaa kortisolitasoja, joka vähentää samalla stressiä. Sekin on hyvä syy käydä suihkussa juuri aamulla, jolloin saa aloittaa päivän ilman paineita. Varsinkin stressaavalla viikolla kannattaa käydä suihkussa aamuisin.

Voisiko ilta olla silti suihkulle parempi vaihtoehto?

Vaikka aamusuihku tuo monenlaisia etuja, ei iltasuihkukaan ole sen huonompi vaihtoehto. Se kumpi näistä on parempi vaihtoehto, riippuu ihmisestä. Sekin nimittäin tuo monenlaisia etuja, jos käykin suihkussa illalla.

Jos kärsii unettomuudesta, siihen voi saada apua, kun käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Keho viilenee ennen nukahtamista, jota voi edesauttaa käymällä viileässä suihkussa ennen kuin kokeilee nukahtamista.

Kun käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa, on nukkumaan mennessä puhdas eikä esimerkiksi hikinen. Silloin lakanat pysyvät puhtaina ja nukkuminen tuntuu paremmalta.

Iltasuihku on allergikoille parempi vaihtoehto. Kun käy ennen nukkumaanmenoa pesemässä siitepölyt ja muut allergiaa aiheuttavat asiat pois kehosta, ei allergia vaivaa yön aikana niin helposti.

Myös heille, jotka hikoilevat öisin paljon, iltasuihku on parempi vaihtoehto kuin aamusuihku.  

Se on sinun oma valintasi, että milloin käyt suihkussa. Mutta jos kärsit jostain yllä mainituista ongelmista, taidat jo tietää, kumpi näistä vaihtoehdoista on sinulle parempi.

Lähde: Science