Naapurit ja naapuriäänet herättävät paljon tunteita.

Useimmiten naapurista kuuluu juhliin tai kotitöihin liittyviä ääniä. Vaikka naapurista kantautuvat äänet ärsyttävät, ne herättävät myös positiivisia tunteita, paljastaa YIT:n teettämä kyselytutkimus, johon vastasi yhteensä tuhat suomalaista marraskuun lopulla viime vuonna.

Noin 42 prosenttia vastanneista kokee naapurista kantautuvat äänet haitallisina, mutta 51 prosenttia oli iloisia, että naapuristakin kuuluu elämisen ääniä. Ilahtuminen voi liittyä siihen, että silloin omista elämisen äänistä ei tarvitse olla yhtä huolissaan, kun meteliä kuuluu muualtakin.

Kyselyn tuloksista ilmenee, että lähes 70 prosenttia vastaajista mietityttää, kantautuuko omasta asunnosta ääniä naapuriin. 55 prosenttia on joskus yrittänyt peitellä asunnostaan kuuluvia ääniä.

Muualta kantautuvat äänet voivat myös tehdä olon turvalliseksi (27 % vastaajista), minkä lisäksi seinäntakainen elämä myös kiinnostaa. Vastanneista 13 prosenttia paljasti kuuntelevansa mielellään naapurin ääniä ja lähes yhtä moni on kääntänyt radion tai television ääntä pienemmälle, jotta kuulisi naapurista kantautuvat äänet paremmin.

YIT:n kyselyn mukaan naapureita kohtaan tunnetaan inhimillisiä ja henkilökohtaisia tunteita. 22 prosenttia vastanneista on tuntenut myötätuntoa naapuriaan kohtaan hänen asunnostaan kuuluvien äänien takia.

Seinän takana Tarzan ja Jane sekä kiljukaula

Joskus äänet häiritsevät kuitenkin niin paljon, että niistä sanotaan naapurille. Hieman yllättäen palautetta äänistä annetaan ennemmin kasvotusten kuin anonyymillä lapulla: 57 prosenttia vastanneista kertoo käyneensä naapurin ovella, kun taas 47 prosenttia paljastaa turvautuneensa seinän tai patterin koputteluun.

Kyselystä paljastui myös, että suomalaiset nimeävät naapureitaan kuultujen äänten perusteella. Naapureille annettuja lempinimiä ovat esimerkiksi kiljukaula, jalkavaimo, diskokinkku, hevimies, paukuttelija, panomies sekä Tarzan ja Jane.

”Naapurista kuuluvien äänien skaala on laaja – osa vastaajista kuulee naapureistaan enemmän kuin haluaisi, ja toiset eivät kuule koskaan mitään. Monet esiin nousseet asiat olivat ennalta arvattavia, mutta suomalaisten myönteinen suhtautuminen naapuriin yllätti. Lähes kolmasosalle naapurin elämisen äänet tuovat myös turvaa”, kiteyttää YIT:n Asumisen palveluiden johtaja Pekka Helin tutkimuksen tuloksia.

Kyselyssä suomalaiset kertoivat naapurikokemuksiaan, ja alla muutama poiminta vastauksista:

  • ”Suomalaisten hyvin tuntema artisti piti juhlia ja he lauloivat tuttua biisiä, kun heräsin imettämään vauvaa. Oli kiva, että joku muukin valvoi.”
  • ”Kerrostalossa asuessani tuli tv-lupatarkastaja kierrokselle. Joku hieno mies huusi niin kovaa: ”teeveelupatarkastajaaaa!”, että koko rappu kaikui. Sitten kun ovikello soi pari minuuttia myöhemmin, istuin vain hiljaa sohvallani pimeässä. Sitten soi seuraava ovikello. Kukaan ei avannut ovea. Ja sitten seuraava…”
  • ”Aikoinaan aina Dallasin jälkeen yläkerran vanhempi pariskunta aloitti viikoittaisen iltajumpan.”
  • ”Kiipesimme viidennestä kerroksesta ystävällisesti sanomaan naapurille seitsemänteen kerrokseen, että hän soittaa Kake Randelinin samaa biisiä jo viidennen kerran peräkkäin. Mies sanoi lopettavansa soiton ja toivoi, että me lopetamme kikatuksen siellä viidennessä.”
  • ”Mennessäni huomauttamaan liiallisesta äänen käytöstä, luulin kohtaavani nuoria. Avaamaan ulko-ovea tulikin noin 80-vuotias pariskunta.”

Biisi naapureista ja naapuriäänistä

Suurta suosiota nauttiva trubaduuriyhtye Kalevauva.fi on tehnyt YIT:n kyselytutkimuksen vastauksien pohjalta Mun naapurit -nimisen biisin. Tuore kappale ja sen musiikkivideo tiivistävät suomalaisten kerrostaloasujien kuulemat naapuriäänet ja naapureille annetut lempinimet hulvattomaksi kokonaisuudeksi.

Kyselyyn osallistuneet 1000 suomalaista jakoivat erinomaisia kommentteja ja omia kokemuksiaan naapuriäänistä, joten Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostama trubaduuriyhtye Kalevauva.fi sai materiaalikseen melkoisen runsaudensarven.

”Aihehan oli itseä vahvasti koskettava näin kerrostaloasujana ja meluamisen ammattilaisena”, Niininen kertoo kappaleesta.

”Naapurista kuuluvat äänet eivät ole vieras ilmiö meille, ja näin ollen ne olivat hauska biisin aihe”, Numminen täydentää.

”Biisistä löytyy varmasti tutun kuuloisia tarinoita monelle, jokaisella meillä on kokemuksia ja mielipiteitä naapureista”, hän lisää.

Voit katsoa Mun naapurit -biisin musiikkivideon alta.