On kulunut jo lähes vuosi siitä, kun COVID-19 havaittiin ensimmäisen kerran ihmisillä ja nyt rokotteet, jotka suojaavat meitä virukselta, ovat jo täällä.

Pfizer- ja Moderna-rokotteet ovat ensimmäiset Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksymät, mutta lisää on tulossa. Tutkijat työskentelivät nopeasti ja perusteellisesti löytääkseen tehokkaita, turvallisia rokotteita, jotka voitaisiin pistää kansalaisille ennätysajassa.

Koska tarvikkeita on aluksi rajoitettu, kaikki eivät voi saada rokotetta juuri nyt. COVID-19 potilaita hoitavat ja terveydenhuollon työntekijät rokotetaan ensimmäisten joukossa. Mutta kun rokotteita on saatavilla laajemmin – mikä voisi tapahtua kevääseen 2021 mennessä – suuri osa väestöstä voidaan rokottaa. Se ratkaisee kriittisesti sen, että COVID-19 ei enää ole pandemia, joka uhkaa yhteisöämme ja ympäri maailmaa olevien ihmisten elämää.

Niin kuin kaiken uuden edessä tapahtuu, näistä rokotteista on levinnyt huhuja ja myyttejä. Tässä yleisempiä myyttejä, joita liittyy COVID-19 rokotteisiin.

Myytti: COVID-19 rokotteet eivät ole turvallisia, koska ne ovat kehitetty ja testattu nopeasti.
Tosiasia: Monet lääkeyhtiöt ovat sijoittaneet merkittäviä resursseja COVID-19 rokotteiden nopeaan kehittämiseen pandemian maailmanlaajuisten vaikutusten vuoksi. Tämä hätätilanne oikeutti hätäratkaisuihin. Tämä ei tarkoita sitä, että yritykset ohittivat turvallisuusprotokollan tai suorittivat puutteellisia testejä.

Sekä Pfizer- että Moderna-rokotteiden taustalla oleva tekniikka on ollut toiminnassa jo yli vuosikymmenen ajan ja on suunniteltu nimenomaan pandemiatilanteeseen.

Rokotteiden kehitys on yleensä hidasta, koska toisin kuin yleisesti uskotaan – ne eivät ole suuria rahan lähteitä lääkeyrityksille, joten tuotanto ei lisäänny, ellei ole taattuja markkinoita. Yhdysvaltain hallitus maksoi miljardeja etukäteen, jotta yritykset voisivat jatkaa taloudellisen turvan myötä rokotteiden kehittämistä, samalla kun ne aloittivat kuukausia kestäneen kliinisen tutkimuksen.

Nämä tutkimukset etenivät nopeasti itse pandemian takia. Niin monet ihmiset saivat tartunnan eri puolilla maata, ettei kestänyt kauan aikaa tutkia, voiko rokote suojella ihmisiä infektioilta. Lisäksi testauksen suorittaneet sairaalat ja akateemiset laboratoriot vauhdittivat omia prosessejaan ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston tutkijat, jotka tarkastelivat tietoja, laittoivat rokotteen kehittämisen ensisijaiseksi toimeksi.

Myytti: Jos COVID-19 on sairastettu, ei rokotetta tarvitse.
Tosiasia: Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa, jotta voidaan sanoa, onko COVID-19 sairastaminen luonut immuniteettiä sairaudelle. Aikaisemmat todisteet viittaavat siihen, että mahdollinen immuniteetti COVID-19 vastaan, ei ehkä kestä kauan, mutta tämän selvittämiseen tarvitaan lisää tutkimuksia.

Myytti: COVID-19 rokotteilla on vakavia sivuvaikutuksia.
Tosiasia: COVID-19 rokotteilla on osoitettu olevan lyhytaikaisia ​​lieviä tai kohtalaisia ​​rokotereaktioita, jotka häviävät ilman komplikaatioita tai vammoja.

Pfizer-rokotteen alkuvaiheen tutkimukset osoittavat, että se on turvallista. Noin 15 prosentilla ihmisistä kehittyi lyhytaikaisia ​​oireita pistoskohdassa. Puolella kehittyi systeemisiä reaktioita, pääasiassa päänsärkyä, vilunväristyksiä, väsymystä, lihaskipua tai kuumetta, joka kesti päivän tai kaksi.

Täytyy muistaa, että nämä haittavaikutukset viittaavat siihen, että immuunijärjestelmä reagoi rokotteeseen. Nämä haittavaikutukset ovat yleisiä rokotuksissa.

Lisää rokotteesta tulleista sivuvaikutuksista voi lukea täältä.

Myytti: Maskia ei tarvitse käyttää rokotteen saamisen jälkeen.
Tosiasia: Voi kestää jonkin aikaa, kun kaikki, jotka haluavat COVID-19 rokotuksen, saavat sen. Vaikka rokote voi estää henkilöä sairastumasta, ei tiedetä, voiko rokotteen saanut henkilö edelleen kuljettaa ja tartuttaa virusta muille.

Kunnes rokotteen toimivuudesta ymmärretään enemmän, on tärkeää noudattaa varotoimia, kuten fyysisen etäisyyden säilymistä, käsien pesemistä usein ja maskin käyttöä suositusten mukaan.

Myytti: COVID-19 rokotteen ottaessa, istutetaan mikrosiru, jolla hallitaan väestöä.
Tosiasia: Rokotteesta ei saa mikrosirua, eikä rokote seuraa ihmisiä tai kerää henkilökohtaisia ​​tietoja tietokantaan.

Tämä myytti sai alkunsa Bill Gatesin, Bill & Melinda Gates -säätiön kommenteista, joissa puhuttiin rokotetietojen digitaalisesta sertifioinnista.

Myytti: COVID-19 rokotteet muuttavat DNA:ta.
Tosiasia: Ensimmäiset markkinoille tulevat COVID-19 rokotteet ovat todennäköisesti mRNA (messenger RNA) rokotteita. MRNA-rokotteet opettavat kehon soluja valmistamaan proteiinia, joka laukaisee immuunivasteen. MRNA ei ole vuorovaikutuksessa DNA:n kanssa, eikä tee mitään solujen DNA:lle.

Jaa tämä tiedoksi myös kavereille!

Lähteet: Mayo Clinic, Henry Ford Health System