Vaikka jokainen on ainutlaatuinen, on suomalaisilla matkailijoilla myös yhdistäviä piirteitä.

Suomalaisten matkailutoiveita selvittäneen nettimatkatoimisto ebookersin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten toiveissa matkoja kohtaan korostuu usein samat teemat. Yhdistäviksi tekijöiksi nousivat esiin halu liikkua ja kokea paljon, toive omasta rauhasta sekä halu lomailla ilman suuria etukäteen tehtyjä suunnitelmia.

”Suomalaiset ovat matkustajina ilahduttavan perillä matkailumieltymyksistään ja tarpeistaan, ja matkan suunnitteleminen on helpompaa kun tarpeet ja toiveet ovat selvillä”, ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan lomasta halutaan saada mahdollisimman paljon irti ja luoda muistoja, joista on iloa pitkäksi aikaa. Vastaajista yli 70 prosenttia toivoi matkaltaan uutuuden tunnetta ja mahdollisuutta tehdä lomasta ja kokemuksista ikimuistoisia.

Ebookersin mukaan erityisesti nuoret vastaajat toivoivat, että lomalla ollaan liikkeessä aamusta iltaan. Suomalaisten toiveissa ikään katsomatta lomaan halutaan mahduttaa mahdollisimman paljon kokemuksia ja menevää tahtia, eikä jano uusille kokemuksille sammu helposti.

Omaa rauhaakin kaivataan

Vaikka suomalaiset kaipaavatkin matkoiltaan elämyksiä ja uutuuden tunnetta, ohjaa suomalaisten matkailua silti myös rauhallinen piirre. Ebookersin mukaan yli puolet vastaajista kaipaa matkakohteelta vauhtia ja vilskettä, mutta he toivovat myös, että lomakohteessa on mahdollista vetäytyä omaan rauhaan tarpeen tullessa.

Kaksi viidestä vastaajasta (noin 40 %) ilmoitti toivovansa lomaltaan mahdollisuutta olla lähinnä itsekseen ilman suuria väkijoukkoja. Hyvin vilkkaisiin kohteisiin ja ihmisjoukkioihin puolestaan toivoo matkustavansa vain kolme prosenttia suomalaisista.

”Tasapaino rentoutumisen ja ikimuistoisen tekemisen välillä on suomalaisen lomailun keskiössä”, Neuvonen toteaa.

”Matkaa varatessa lomaa on helppo räätälöidä omien toiveiden mukaiseksi filttereiden avulla, jolloin täydellistä kohdetta voi etsiä vaikkapa esteettömyyden tai erityisesti perheille sopivien kohteiden joukosta”, hän lisää.

Tarkat aikataulut eivät houkuta

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat rennosti myös matkalla tapahtuviin muutoksiin suunnitelmissa. Vastaajista vain noin kolmannes (29 %) kertoi haluavansa suunnitella matkalleen tarkkaa aikataulua, eikä kaiken etukäteen selvittäminen tai päättäminen inspiroinut suomalaisia matkailijoita.

Yli puolet (53 %) vastaajista kokeekin, että lomalta kaivataan enemmän virran mukana menemisen tunnetta ja vapautta lomailla juuri sillä tavalla joka hetkessä inspiroi. Tämä näkyi jonkin verran myös varauksia tehtäessä, sillä helmikuussa ebookersin avulla suunniteltiin pidemmällä aikavälillä tehtäviä matkoja tyypillisen 60 päivää ennen matkaa tehdyn varauksen sijaan.

”Suomalaisten lomailua yhdistävät piirteet elämyksellisyydestä, kiireettömyydestä ja omasta rauhasta, mutta viime kädessä jokainen matkailija on uniikki omien toiveidensa ja kiinnostuksen kohteidensa suhteen”, Neuvonen toteaa.

Ebookersin tutkimus tehtiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 21.-27.12.2021 välisenä aikana. Siihen vastasi 1 000 suomalaista ja vastaajajoukko kiintiöitiin väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.