Nyt vietetään tämä viikko Kansallista Hävikkiviikkoa (7.-13.9.2020). Ruokahävikin vähentäminen voi olla joskus vaikeaa, mutta tällä viikolla sitä on hyvä opetella.

Jokainen voi lähteä mukaan viettämään hävikkiviikkoa. Jos et tiedä oikein, miten sen teet, Saa Syödä -sivusto on antanut siihen hyviä vinkkejä. Ne kertovat sinulle, mitä kannattaa tehdä jo ennen kuin lähdet kauppaan, miten huomiot hävikkiruuan vähentämisen kaupassa ollessasi ja miten säilytät ruokaa siten, että hävikkiä ei syntyisi. Ja jos hävikkiä silti tulee, saat tietää, mitä sitten voit tehdä.

1. Ennen kuin lähdet kauppaan, muista kurkistaa jääkaappiin, jotta et osta mitään sellaista, jota sieltä jo löytyy. Tee ostoslista. Muista katsoa myös pakasteeseen, josta voi löytyä jo valmiiksi niin paljon ruokaa, että kauppaan ei ehkä tarvitsekaan lähteä. Pakasteessakin voi nimittäin olla jotain sellaista, joka on pian menossa vanhaksi.

2. Kauppaan ei kannata mennä nälissään, koska silloin voi sortua ostamaan enemmän ruokaa kuin on tarvetta. Jos paljoustarjouksessa on tuote, joka pilaantuu nopeasti, älä osta sitä, jos sitä tulee tarjouksen mukana liikaa.

Älä tee heräteostoksia, vaikka kaupat on järjestelty siten, että niitä tulee helposti tehtyä. Osta mieluimmin pieniä ruokapakkauksia kuin suuria. Muista tarkistaa tuotteiden päiväysmerkinnät. Osta hedelmät ja vihannekset irtotuotteina, jotta saat ostettua niitä vain sen verran kuin tarvitset.

3. Säilytä ruokaa oikein. Kun laitat ne jääkaappiin, laita jääkaapin etuosaan ne tuotteet, jotka pilaantuvat ensimmäisenä. Avaa uusi paketti, vasta kun edellinen on tyhjä. Säilytä ruuat oikealla tavalla. Löydät hyviä säilytysohjeita täältä.

4. Jos ruokaa jää yli, ja jos se on edelleen syötävää, siitä kannattaa loihtia jotain uusia herkkuja. Tähteet voi esimerkiksi ottaa seuraavana päivänä töihin mukaan. Ja jos teet töitä kotona, mikä sen kätevämpää kuin syödä kotona nopea lounas näistä tähteistä. Jos olet pitänyt juhlat, joista on jäänyt paljon ruokaa ja herkkuja yli, voit ilahduttaa niillä esimerkiksi naapuriasi.

Lähde: Syö Hyvin