Suomessa suutelemista pidetään normaalina toimintana, varsinkin jos kohteena on oma rakas tai ihastus.

Aiemmin on uutisoitu, kuinka suutelemiseen liittyy myös outoja asioita. Mutta siihen liittyy outoja asioita, myös riippuen siitä mistä maasta on kyse. The List -sivustolla esitellään kuinka suutelemista käsitellään eri maissa. Joissakin maissa sitä ei saa tehdä lainkaan ja jossakin sitä tehdään suomalaiseen makuun ehkä vähän liikaakin.

Suuteleminen tervehdyksenä johtaa juurensa raamatusta

Monissa maissa suuteleminen kuuluu tervehdykseen, jolloin kyse on poskisuudelmista. Siihen voi löytyä syy jo Raamatun ajoista, jossa Pyhä Paavali kehotti seuraajia palkitsemaan toisiaan pyhällä suudelmalla. Pyhästä suudelmasta tuli varhaiskristittyjen yhteinen tervehdys ja katolisen seremonian keskeinen osa. Eri kulttuurit ovat kuitenkin kehittäneet omat sääntönsä suudelmasta, johon liittyvät myös uusien merkitysten liittäminen tähän tekoon.

Suuteleminen voi olla täysin epäromanttista eli tervehdys

Ehkä suomalaisesta tuntuisi, että suuteleminen esimerkiksi työkaverin poskelle ei tuntuisi mukavalta. Se on kuitenkin monissa maissa yleinen tervehdystapa. Kolumbiassa, Argentiinassa ja Filippiineillä siihen riittää vain yksi suudelma poskelle. Kreikassa, Saksassa ja Brasiliassa käytetään kahta suudelmaa. Belgiassa, Serbiassa ja Alankomaissa siihen riittää vasta kolme suudelmaa. Suuteleminen ei siten ole kaikissa maissa romanttinen tapa, joka on sitä tutkimuksen mukaan vain 46 prosentissa maista.

Suuteleminen voi olla joissakin maissa laitonta ja joissakin se tehdään oudolla tavalla

Joissakin maissa julkinen suuteleminen on laitonta. Sitä ei esimerkiksi sallita Intiassa. Japanissa sitä ei ole kielletty, mutta sitä ei katsota hyvällä, jos sen tekee julkisissa paikoissa.

Suudella voi myös monella eri tavalla. Esimerkiksi eskimosuudelmassa kaksi ihmistä osoittaa kiintymyksensä siten, että he painavat nenänsä ja huulensa rakkaansa poskelle tai otsaan ja hengittävät samalla sisään. Samanlaista suutelua on todettu tehtävän myös eri kulttuureissa esimerkiksi Kambodžassa, Mongoliassa ja maorilaisten kesken Uudessa-Seelannissa.

Ennen kuin matkustat toiseen maahan, selvitä miten siellä suhtaudutaan suutelemiseen, jotta osaat toimia siellä oikealla tavalla, koska se voi olla jopa rikos.

Lähde: The List