Suurin osa naisista näkee unta kumppaninsa pettämisestä – Parisuhdepsykologi selittää, mistä unet johtuvat

Pettämisunet voivat tuntua kamalalta, mutta asiantuntijan mukaan aihetta huoleen ei ole.

Jos olet nähnyt unta, jossa olet pettänyt kumppaniasi, et suinkaan ole ainoa, jolle niin on käynyt. Leesan teettämän tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia naisista on nähnyt unta, jossa he ovat pettäneet kumppaniaan, kertoo Women’s Health.

Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä parisuhdepsykologi Karin Anderson Abrellin mukaan unien näkeminen, missä petät nykyistä kumppaniasi, ei tarkoita sitä, että haluaisit todellisuudessa pettää häntä. Sen sijaan unissa on enemmän kyse siitä, että aivosi kierrättävät päivän ajatuksia ja kokemuksia.

Abrellin mukaan unet, joissa on ollut mukana entinen kumppani, voivat johtua muun muassa siitä, jos ex-kumppaniin on törmännyt jossakin, on nähnyt hänen some-julkaisunsa tai jos on ollut vaikkapa baarissa, jossa oli tapana käydä ex-kumppanin kanssa. Unipettäminen ex-kumppanin kanssa on vain lopputulos siitä, että uinuvat aivot palaavat tuttuun paikkaan – ei sitä, että haluaisit palata yhteen hänen kanssa.

Jos taas petit kumppaniasi näkemässäsi unessa täysin satunnaisen ihmisen kanssa, voi se Abrellin mukaan selittyä esimerkiksi sillä, että työmatkallasi näit tuntemattoman ihmisen, joka oli mielestäsi hyvännäköinen ja hän jäi mieleesi. Sama pätee myös siihen, jos näit unta salasuhteesta esimerkiksi televisio-ohjelmassasi näkemäsi komistuksen/kaunottaren kanssa; panit merkille vain hänen ulkonäkönsä sen sijaan, että todella haluaisit pettää kumppaniasi.

Jos siis näet satunnaisesti unta kumppanisi pettämisestä, älä huolestu turhasta.

”Ihmiset säikähtävät tällaisia unia, mutta heidän ei pitäisi”, Abrell sanoi Women’s Healthille.

Jos kuitenkin näet joka yö unia siitä, että olet uskoton kumppanillesi, voi silloin olla tarpeen pysähtyä miettimään, onko suhteessasi jokin vialla – tässä ei välttämättä ole kyse mistään ihmeellisesti, mutta on toki mahdollista, että mielesi koettaa vihjata sinulle jotakin.

Lähde: Women’s Health