Naisten mahdollisuus saada työpaikka on tutkimuksen mukaan käytännössä olematon, kun siitä kilpailee hänen lisäkseen vain miehet.

Jos todella haluat saada hakemasi työpaikan, on sinun parempi toivoa, että kilpakumppanisi ovat pääasiassa naisia. Harvard Business Review’ssa julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan pelkästään miehiä vastaan samasta työstä kilpailevalla naisella ei ole ollenkaan mahdollisuuksia saada haluamaansa työpaikkaa.

Coloradon yliopiston Leeds School of Businessin tutkijat pyysivät 200 opiskelijaa arvioimaan yhtä pätevien työnhakijoiden hakemuksia yhteen työhön. Kun tutkijat supistivat hakijat neljään finalistiin, yksi nainen ja kolme miestä, valitsivat opiskelijat ylivoimaisesti miehen työhön.

”Naisten mahdollisuudet tulla palkatuksi olivat tilastollisesti nollassa”, tutkijat kirjoittivat Glamourin mukaan.

Tutkijoiden muuttaessa tilannetta niin, että joukkoon lisättiin yksi nainen, päättäjät harkitsivat naisen palkkaamista todennäköisemmin.

”Kun kaksi kolmesta finalistista oli naisia, osallistujat olivat taipuvaisia suosittelemaan naisen palkkaamista”, tutkijat selvittivät.

Glamourin mukaan tutkimuksen lopputulema onkin se, ettei naisena oleminen ole se, mikä tekee työpaikan saamisesta vaikeaa, vaan se, että on ainoana naisena mieshakijoiden keskuudessa. Tutkijat antoivat tälle myös selityksen.

”Yksi asia on, että se korostaa, kuinka hän poikkeaa normista. Ja normista poikkeaminen voi olla riski päätöksiä tekeville, sillä ihmisillä on tapana vieroksua ryhmästä eroavia ihmisiä. Naisille ja vähemmistöille erilaisuuksien tekeminen keskeiseksi voi myös johtaa päätelmiin epäpätevyydestä”, tutkijat kirjoittivat Glamourin mukaan.

Naiset eivät valitettavasti voi tehdä tälle puolueellisuudelle juuri mitään ja vastuu onkin esimiehillä.

”Esimiesten on tiedettävä, että voi olla turhaa valita yksi nainen tai vähemmistöön kuuluva harkittavaksi finalistien joukkoon, koska todennäköisyydet ovat todennäköisesti heikot, jos hän on ainoa naishakija tai muuten eroaa muista hakijoista”, tutkijat totesivat.

”Jos esimiehet muuttavat tätä vallitsevaa tilannetta työhön harkittavien finalistien keskuudessa ottamalla mukaan kaksi naista, on naisilla silloin mahdollisuus”, he lisäsivät.

Voit lukea lisää tästä tutkimuksesta täältä.

Lähde: Glamour