Digimarkkinointi on ala, joka voidaan helposti mieltää ”miehiseksi” alaksi. Se on kuitenkin vienyt yrittäjä Saija Mahonin mukanaan.

Lontoossa asuva Saija Mahon kuvailee itseään sarjayrittäjäksi – erittäin intohimoiseksi sellaiseksi. Mahonilla on kaksi omaa yritystä, digitoimisto Mahon Digital Marketing ja The Caviar Club. Mahon Digital Marketing auttaa yrityksiä ja brändejä saavuttamaan tehokkaan näkyvyyden internetin monilla eri alustoilla sekä verkon lukuisia alustoja hyödyntäen saavuttamaan myyntitavoitteet. The Caviar Club taas on yritysten verkostoitumiseen erikoistuva tapahtumasarja, joka toimii tällä hetkellä Turussa ja Helsingissä. The Caviar Clubin tavoitteena on tuoda Suomen yrityksiä, päättäjiä ja vetäjiä yhteen luomaan Suomen taloudelle yhdessä vahvaa tulevaisuutta.

35-vuotias Mahon sai vasta tunnustusta Googlelta, kun hakukonejätti valitsi Mahonin 50 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon hakukonemarkkinoinnissa, minkä Mahon kertoo olleen itselleen uskomattoman suuri juttu. Mahonin elämäntapoihin kuuluu yrittäjyys, ja hän on aktiivinen muiden naisten sparraaja liikemaailmassa.


 

Saija, mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi – miten yrityksesi ovat saaneet alkunsa?

Yrittäjyys on aina ollut läsnä elämässäni, sillä isäni on myös yrittäjä ja olen kasvanut koko lapsuuteni katsellen yrittäjän normaalia elämäntahtia. Tai tällaisena minä sen näin.

Itse en sinänsä ryhtynyt yrittäjäksi – se vain tapahtui. En oikeastaan usko kovinkaan paljon siihen, että yrittäjiksi ’ryhdytään’, tämä toiminta ja elämäntapa lähtee intohimosta ja palosta jotakin omaa kiinnostusta ja tarvetta kohtaan.

Oma paloni ja intohimoni oli ja on edelleenkin digitaalisessa markkinoinnissa, jonka pariin päädyin noin 12 vuotta sitten. Silloin varsinkin hakukonemarkkinointi oli aivan lapsen kengissä, ja olin ensimmäinen henkilö, joka otti vastuulleen tämän homman hoitamisen silloisessa työpaikassani. Itselleni tämä ala oli rakkautta ensi silmäyksellä, enkä ole katsonut taakseni sittemmin.

Oman yritykseni perustin 5 vuotta sitten ja tämä sai alkunsa siitä kipinästä, että jäin äitiysvapaalle. Putosin niin sanotusti työelämästä pois, töpseli vedettiin urani seinästä. Olin pisteessä, jossa minun oli mahdollisuus vaihtaa suuntaa, ottaa uusi polku kuljettavaksi. Päätin valita yrittäjyyden polun ja aloittaa jotain omaa; jotain sellaista, jossa minä olisin puikoissa, eikä kukaan muu. Vuonna 2010 tyttäreni tuli maailmaan, mutta niin tuli Mahon Digital Marketingkin. The Caviar Club syntyi pari vuotta myöhemmin.

Olet asunut Lontoossa 15 vuotta, miten päädyit sinne?

’Päädyit’ onkin tosiaan ihan oikea sana! Asuin Turussa ja olin juuri valmistunut Markkinointi-instituutista. Töitä ei ollut. Ei ainakaan palkallisia. Sain keitellä eräässä pienessä mainostoimistossa kahvia ilmaiseksi ja juoksin postissa. Se ei ollut omien tavoitteideni täyttymys, joten päätin hypätä lentokoneeseen (silloin sain Lontooseen menolipun 50:llä mummon markalla, joten otin sen!) ja lähdin matkaan. Mukanani minulla oli yksi matkalaukku, toinen mokoma 50 mummon markkaa, ja kova halu lähteä seikkailuun mukaan.

Lähtö oli niin ex tempore, että muistan jopa viettäneeni ensimmäisen yön kirkossa, koska muuta paikkaa en ollut hokannut siinä hötäkässä hankkia. Hullut yrittäjän geenit taisivat pulpahtaa pintaan jo silloin, tietämättäni tottakai.

Siitä alkoi nykyinen elämän seikkailuni. Löysin töitä suuresta matkailualan toimistosta ja sieltä tosiaan matkani johti digitaalisen maailman syövereihin, ja sittemmin oman digiyrityksen perustamiseen.

Sinusta tuli kotisohvalta ja läppärin takaa globaali yrittäjä. Miten se onnistui?

Internetin avulla. Oma liiketoimintamallimme on puhtaasti digitaalinen. Palvelujamme ei voi koskettaa tai ostaa kaupasta. Toimimme verkossa. Tämä totta kai mahdollisti sen, että oma kotisohvani ja läppärini oli minun ikkunani ja kanavani globaaleille markkinoille; yhteys uusiin potentiaalisiin asiakkaisiin ja heidän kuluttajiinsa maailmanlaajuisesti. Kaikki mitä tarvitsin, oli vain näppäimistön ja muutaman klikkauksen päässä.

Olet sarjayrittäjän lisäksi vaimo, perheenäiti ja tämän lisäksi vapaaehtoinen start-uppien ja yrittäjien tai yrittäjiksi haluavien sparraaja. Mistä saat energiaa tähän kaikkeen?

Se on juuri intohimo ja palo, josta mainitsin. Se ei sammu, eikä mikään ole tarpeeksi minulle. Oli kyseessä sitten perhe, omat yritykset tai muiden yritykset. Rakastan pitää huolta ihmisistä joista välitän, tykkään järjestellä ja häärätä ja ajaa asioita eteenpäin.

Olen aina ollut kova asettamaan tavoitteita, ja kun saavutan ne, asetan uusia vielä korkeammalle. Tämä kaikki lähtee suoraan sydämestä. Tämän johdosta jokapäiväiseen elämääni ja rytmiini on sitoutuneena hurja energia ja voima. Rakastan mitä teen, 24/7.

Mikä motivoi sinua yrittäjänä?

Monikin asia motivoi minua. Haluan olla hyvä roolimalli omalle tyttärelleni, haluan mieheni olevan minusta ylpeä, haluan itse olla itsestäni ylpeä. Toivon jättäväni jalanjälkeni, positiivisen sellaisen, tähän maailmaan, kun minusta aika jättää. Toivon, että perheeni on minusta ylpeä, niin yrittäjäisäni kuin äitinikin. Se motivoi ja auttaa minua jaksamaan joka päivä, heräämään, nousemaan sängystä, painamaan täysillä. Motivaatiota on kaikkialla ja se pitää adrenaliinit korkealla.

Naisia on digimarkkinoinnin alalla vähän, mistä tämä mielestäsi johtuu?

Tämä on valitettava totuus tällä hetkellä. Suurin syy tähän naisten katoon on varmastikin alan assosiaatio tyypilliseen ’miehen työhön’. Ajatellaan, että tekniset alat ovat miesten juttuja. Digitaalinen markkinointi hipoo paljolti teknistä ja matemaattista osaamista – vaikkakin todellisuudessa digitaalinen markkinointi on myöskin erittäin luovaa ja jopa tunteisiin vetoavaa – silti se vain jotenkin mielletään miehiseksi alaksi. Tietenkään ei auta, että tällä hetkellä alalla on vain 30% naisia, joten miesten kuppikunnat ovat vielä valitettava totuus.

Miten naisia saataisiin alalle enemmän?

Meidän tulisikin tämän johdosta valistaa nuoria osaavia naisia digitaalisen markkinoinnin uramahdollisuuksista ja rohkaista työnantajia olemaan avoimia täyttämään tiiminsä kummankin sukupuolen osilta, sillä silloin meillä on valmiudet parhaiten palvella asiakaskuntaamme, kumpaankin sukupuoliryhmään kuuluvia kuluttajia, ja omien yritystemme menestystä.

Suhtaudutaanko naisyrittäjiin Suomen rajojen ulkopuolella eri tavoin?

Koska olen pääasiassa Suomen ulkopuolella (totta kai olen Suomessa joka toinen tai kolmas kuukausi Turun toimistollamme), en voi ehkä täysin tähän vastata. Uskoisin että samankaltaisuuksia on paikoittain, mutta esimerkiksi Lontoossa on sinänsä todella kannustava ilmapiiri yrittäjille, niin nais- kuin miesyrittäjillekin. Täällä on ymmärretty aika tehokkaasti se tosiasia, että mitä enemmän autamme ja tuemme toisiamme, sitä paremmin ja nopeammin menestymme itse, ja pystymme yhteisvoimin kasvattamaan liiketoimintaamme toistemme tietoja ja taitoja jakaen.

Suomessa olen kohdannut ehkä hieman negatiivisempia asenteita ajoittain. Hauskana esimerkkinä, eräs (miespuolinen) toimitusjohtaja hokaisi tapaamiseen tullessani, että ’sinun paikkasi on kotona’. Noh, nämä jäävät tuleville lapsenlapsilleni hauskoiksi tarinoiksi. Toivon mukaan siinä vaiheessa elämää tällaisia kommentteja ei enää kuulu.

Minkälaisia haasteita olet kohdannut yritysmaailmassa ja miten olet niistä selvinnyt?

Kohtaan haasteita harva se viikko. Haasteet ovat suuri osa yrittäjän elämää ja niiden kanssa pitää osata tanssia. Kunhan sinä viet!

Omia suurimpia haasteitani ovat olleet uusien tiimiläisten palkkaus; niiden oikeiden ja minun visioni jakavien henkilöiden löytäminen. On niin tärkeää, varsinkin kun yritys on kasvuvaiheessa, että sitä vievät eteenpäin intohimoiset tyypit ja että heillä on sama tai suurempi palo olla tässä hommassa mukana. Muuten tulee makopritsi tosi nopeasti.

Muita haasteita on totta kai tuonut kansainväliseksi yritykseksi kasvaminen. Vaikka toimimmekin verkossa, meillä on fyysiset toimistot Englannissa, Suomessa ja Aasiassa. Ja tämän kolmikon tulee toimia saumattomasti ja olla harmonisesti yhdessä. Muuten voi mennä sukset ristiin. Onneksi nykyään on kuitenkin skypet, messengerit, videokonferenssi-välineet sun muut, jotka helpottavat päivittäistä kanssakäymistä.

Miten naisten kohtaamat yritysmaailman haasteet eroavat miesten haasteista vai painiskeleeko kumpikin sukupuoli samanlaisten asioiden kanssa?

Haasteita on monia kummallekin sukupuolelle, mutta haaste-erojakin on – esimerkiksi naisten ura tai yritysura voi olla huomattavasti rikkonaisempi kuin miesten. Tämä on ihan senkin takia, että meillä on se kuuluisa kohtu. Sieltä tulee potentiaalisesti jossain vaiheessa vauva, ja sitä ei voi palauttaa 7 päivän kuluessa. Vauvasta täytyy pitää huolta, ja useimmissa tapauksissa se on juuri nainen, joka jää kotiin hoitamaan vauvaa ja jättää uran taakseen, tai ainakin tauolle… tai pistää yrityksen perustamisen pienemmälle liekille hetkeksi. Miesten tahti ei juurikaan muutu. Ja tämä voi vaikuttaa uramahdollisuuksiin. Luin juuri jutun eräästä lehdestä, jossa nainen jäi ilman toimitusjohtajan paikkaa, koska oli raskaana.

Muita haasteita on naisten epävarmuus. Miehet menevät pää edellä vaikka tyhjään uima-altaaseen, jos se näyttää muuten pehmustetulta. Riskejä otetaan paljon helpommin ja ilman sen syvempiä analyysejä. Me naiset olemme vielä liian varovaisia ja mietimme riskejä välillä liikaakin. Meidän tulisi antaa palaa, tarttua tilaisuuksiin heti, kun ne tulee vastaan, ja olla pelkäämättä kompurointia. Kaikki kompurointi opettaa ja kaatumisista vahvistutaan.

Olet aktiivinen muiden naisten sparraaja liikemaailmassa. Mitä sparraaminen ja muiden innostaminen vaatii – miten teet sitä käytännössä?

Rakastan muiden, ja varsinkin naisten, sparraamista! On kiva käydä omaa polkua läpi heidän kanssaan ja konsultoida yrityksen perustamisen vaiherikkaita etappeja – joskus voin jopa auttaa heitä käymään vaiheet läpi tekemättä niitä virheitä, jotka itse tein. Käytännössä tämä tarkoitaa puhelinkonfferensseja, videotapaamisia, fyysisiä tapaamisia ja esimerkiksi sitä, että olen heidän tapahtumissaan/iltamissaan puhumassa. Kaikki käy, rajoja ei ole. Teen parhaani auttaakseni niin, että siitä on oikeasti hyötyä.

Kilpailu muiden kanssa on osa yrittäjän arkea. Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat tavat olla kilpailijoita edellä?

Tunne alasi kuin omat taskusi.

Ole pulssilla, älä koskaan lopeta oppimista ja tutkimista. Älä anna intohimon hiipua uusien tapojen ja liiketoimintamallien löytämiseen.

Erikoistu alaasi. Ole paras. Tai ainakin pyri olemaan paras ja älä ole ujo markkinoimaan itseäsi ja osaamistasi. Ole läsnä oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Välitä itsestäsi, asiakkaistasi ja tiimistäsi. Jos sydän, järki ja ikuinen seikkailun halu on mukana, tulet menestymään.

Mitä hyvältä yrittäjältä vaaditaan?

Intohimoa, energiaa ja kovaa työn halua. Kova työ palkitaan. Lopeta oikeastaan koko yrittäminen ja aloita tekeminen. Oma lempilauseeni on Yodalta näpistetty: ’Do or Do Not. There is no Try.’

Mikä on neuvosi niille naisille, jotka ovat pohtineet oman yrityksen perustamista? Mistä on hyvä lähteä liikkeelle toteuttamaan unelmiaan?

Kaikki lähtee liikkeelle ideasta ja halusta ratkoa ongelma. Intohimosta tehdä ja toteuttaa itseään ja tuoda maailmalle jotain uutta ja raikasta.

Kehottaisin yrittäjiksi haluavia naisia tekemään alustavaa markkinatutkimusta ideoidensa toteuttamiseen. Onko ideasta liiketoimintamalliksi? Onko idealla jalkoja? Tuleeko tämä idea kantamaan jatkossakin? Onko sillä kehitysmahdollisuuksia?

Suunnittele hyvin, mutta älä liian hyvin. Sinun ei tule olla koskaan ’valmis’. Lähde toteuttamaan heti. Älä emmi liian kauaa, sillä tuolla jossain, jollain, voi olla sama idea! Uskalla ottaa ensimmäinen askel, vaikka se olisikin alkuun kompuroiva. Ilman rohkeutta ottaa ensimmäistä askelta, kukaan meistä ei osaisi kävellä ollenkaan.

Hae vertaistukea. Liity verkostoitumisklubiin, seuraan tai kuppikuntaan. Haali ympärillesi ihmisiä, jotka voivat auttaa ja tukea, kun sitä tarvitaan. Ole pitkäjänteinen ja kärsivällinen. Menestys ei välttämättä odota oven takana, mutta ehkä seuraavan. Älä koskaan lopeta koputtelemasta.

Kerro koko maailmalle, että olet saapunut.

 


Voit tutustua Saijan yrityksiin lisää eri sivustoilla. Mahon Digitalin kotisivut löydät täältä ja yrityksellä on myös Facebook-sivu ja Twitter-profiili sekä heidät löytää Snapchatista tunnuksella mahon_digital. The Caviar Clubin kotisivut ovat tämän linkin takana, Facebook-sivu löytyy täältä ja Twitter tästä linkistä. Saijaa voit seurata Twitterissä ja hänellä on myös oma LinkedIn-profiili.


[vieraskyna]

Tiedätkö tai tunnetko sinä jonkun ihailtavan naisen? llmianna seuraava Supernainen ja lähetä meille viestiä sähköpostitse!

[/vieraskyna]