Suomalaiset matkailijat eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan ruoasta enemmän kuin kotona.

Syötkö ulkomaille matkustaessa paikallista ruokaa ja onko ruoalla merkitystä matkakohteen valinnassa? Jos vastasit kyllä, olet kuin suurin osa suomalaisista, selviää lento- ja hotellihakukone momondo.fi:n kyselytutkimuksesta.

Momondon kansainvälisen tutkimuksen mukaan 67 prosenttia suomalaisvastaajista nimesi paikalliset ravintolat mieluisimmaksi ruokailupaikakseen lomalla. Suomalaisten keskuudessa tämä on hieman yleisempää kuin kansainvälisesti: 60 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista kertoi valitsevansa mieluiten syötäväksi paikallista ruokaa.

Suurelle osalle suomalaisista (60%) matkakohteessa saatavilla oleva ruoka vaikuttaa kohteen valintaan. Lomalla 33 prosenttia suomalaisista etsii katuruokaa tarjoilevia ruokapaikkoja verrattuna keskimäärin 25 prosenttiin kaikista vastaajista ja momondon Pohjoismaiden PR-päällikkö Kalimaya Krabben mukaan suomalaiset ovat matkaillessaan ehkä yllättävänkin kokeilunhaluisia.

”Hotellin ravintola ja valmiiksi tuttua ruokaa tarjoavat ravintolat ovat suomalaisille matkailijoille harvinaisempi valinta kuin kansainvälisille matkailijoille keskimäärin. Suomalaisista alle puolet valitsee hotellin ravintolan tai heille tuttua ruokaa tarjoavan ruokapaikan, kun taas kansainvälisessä vertailussa keskimäärin näin tekee lähes kaksi kolmesta”, Krabbe kertoo tiedotteessa.

Suomalaisten ruokamieltymyksissä on kuitenkin eroja eri ikäryhmien välillä. Alle 35-vuotiaat suosivat katuruokaa ja tuttuja ruokavaihtoehtoja useammin kuin yli 35-vuotiaat, ja yli 35-vuotiaat taas etsivät useammin paikallisia ravintoloita.

Vaikka suomalaisille maistuu paikallinen ruoka lomamatkan aikana, ei siitä olla valmiita maksamaan enemmän kuin kotona. Kaikista ikäryhmistä suomalaiset ovat kansainvälisiä matkailijoita haluttomampia maksamaan loman aikaisista ruokailuista enemmän kuin kotona – 49 prosenttia suomalaisista vrt. 62 prosenttia kansainvälisistä matkailijoista.

Eri ikäryhmissä on kuitenkin eroja siinä, saako ruoan hintalappu olla suurempi kuin kotona. Suomalaisista alle 22-vuotiaiden enemmistö (57%) on tutkimuksen mukaan selvästi halukkain maksamaan lomallaan ruokailusta enemmän kuin kotona, kun taas yli 55-vuotiaista samalla linjalla on 42 prosenttia.

Lomamatkan aikana enemmistö (65%) löytää itseään miellyttävän ravintolan kaduilla harhailemalla ja vain kolmannes (33%) hyödyntää netissä olevia arvosteluja lähialueen ravintoloista. Paikallisilta tai hotellin henkilökunnalta neuvoa kysyy 44 prosenttia, mikä on vähemmän kuin kansainvälisten matkailijoiden keskuudessa (69%).

Momondon kyselyyn vastasi noin tuhat 18-65-vuotiasta suomalaista. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 26 muussa maassa.