Uusi tutkimus on valottanut lemmikkien merkitystä suomalaisille.

Suomalaiset ovat lemmikkikansaa, osoittaa lemmikkieläintarvikkeita myyvän Mustia ja Mirri -ketjun teettämä tutkimus. Tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät lemmikkejään tasavertaisina perheenjäseninä, joiden kanssa jaetaan niin arki kuin vapaa-aika.

Lemmikkien kanssa suunnitellaan esimerkiksi kesäloma-aktiviteetteja, kuten matkustelua (26%) ja patikointia (19%). Kolme neljästä (74%) puolestaan kertoi viettävänsä päivittäiset kahvitaukonsa lemmikkinsä seurassa.

Noin puolet vastaajista myönsi tuntevansa huonoa omatuntoa, kun joutuu jättämään lemmikkinsä yksin kotiin. Noin neljännes vastaajista puolestaan tunnusti miettivänsä lemmikkiään useammin kuin omaa kumppaniaan.

Tutkimuksen mukaan valtaosa muistaa lemmikkejä juhlapäivinä. 81 prosenttia vastaajista kertoi ostavansa joululahjan lemmikilleen ja 73 prosenttia kertoi juhlivansa lemmikkinsä syntymäpäivää.

Lemmikkien korvaamattomuudesta kertoo myös se, että yli 60 prosenttia vastaajista ei vaihtaisi lemmikkiään edes miljoonaan euroon.

Hyvinvointi otetaan vakavasti

Monissa suomalaisissa kodeissa on ainakin yksi lemmikki. Tutkimukseen vastanneet perustelivat lemmikin hankintaa muun muassa sillä, että lemmikki tuo iloa arkeen.

Lemmikkien hyvinvointi otetaan suomalaisten keskuudessa vakavasti. Mustin ja Mirrin teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista tukeutuu kasvattajan, lemmikkiliikkeen tai eläinlääkärin ruokintasuosituksiin.

Noin neljännes vastaajista puolestaan etsii lisätietoa lemmikkien ruuasta verkosta ennen ostopäätöksen tekemistä. Myös lemmikkien turvallisuuteen liittyvät seikat, kuten heijastinliivien käyttö pimeällä sekä lemmikin suojaaminen kylmältä säältä ja helteeltä koettiin tärkeäksi.

Jos lemmikin hoitoon tai muihin asioihin liittyviä kysymyksiä ilmenee, kääntyy noin neljännes kasvattajan puoleen. Vajaa viidesosa vastaajista puolestaan kertoi hankkineensa tietoa tuttavapiiristään ja osa kertoi etsivänsä lisätietoa kirjoista (17 prosenttia) tai lemmikkiaiheisista Facebook-ryhmistä (10 prosenttia).

Mustin ja Mirrin teettämän kyselytutkimuksen toteutti YouGov ja siihen haastateltiin 1 008 suomalaista lemmikinomistajaa, jotka olivat yli 18-vuotiaita. Tutkimus toteutettiin 21.2.-2.3.2022 CAWI-tutkimusmenetelmän avulla.