Kokemuksia suojaamattomasta seksistä on keskimäärin puolella jokaisesta ikäluokasta.

Vain kondomi suojaa seksitaudeilta, mutta tästä huolimatta yli puolet (55 %) suomalaisista on harrastanut seksiä ilman kondomia uuden kumppanin kanssa. Tämä selviää Kaalimato.comin teettämästä kyselystä.

Miehillä suojaamaton seksi uuden kumppanin kanssa on hieman yleisempää kuin naisilla. Kyselyssä 60 prosenttia miehistä kertoi harrastaneensa suojaamatonta seksiä, kun naisista saman myönsi 49 prosenttia.

”Seksuaalisessa kiihkossa kondomin käyttö voi joskus unohtua. Seksitauteja ei välttämättä oteta riittävän vakavasti tai ajatellaan, ettei toisella voi mitään tauteja olla”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen toteaa.

”Jotkut kokevat kondomin pukemisen latistavan tunnelmaa, ja mieluummin saatetaan tietoisesti harrastaa suojaamatonta seksiä ja mahdollisesti käydä seksitautitesteissä tämän jälkeen tai säännöllisesti”, hän jatkaa.

Yleisintä suojaamaton seksi on 25–34-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa (62 %), mutta kokemuksia suojaamattomasta seksistä on silti keskimäärin puolella jokaisesta ikäluokasta.

Kondomia ei käytetä, koska sitä ei ole

Kaalimadon kyselyn mukaan suomalaisten yleisin syy harrastaa suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa on, ettei kummallakaan ole ollut kondomia. Tämän mainitsee lähes kolmannes (31 %) suomalaisista.

Suomalaisnaiset harrastavat suojaamatonta seksiä yleensä kondomin puuttumisen takia (38 %), miehet sen sijaan ovat luottaneet, että kumppaninsa on huolehtinut ehkäisystä muilla tavoin (34 %). Joka neljäs (25 %) suomalaismies ilmoittaa syyksi oman haluttomuutensa käyttää kondomia.

”On tärkeää muistaa, että vain kondomi suojaa seksitaudeilta. Mikäli seksiin liittyy jotain, mistä ei itse pidä, ei siihen tarvitse suostua. Mikäli kondomin pukeminen laskee erektiota, voi tilalla kokeilla naisten kondomia tai tuottaa ja saada mielihyvää jollakin muulla tavalla, kuin yhdynnän kautta”, Lavikainen muistuttaa.

”Suojaseksi kannattaa muistaa myös suuseksin yhteydessä. Miehille tähän sopii tavallinen kondomi tai makukondomi. Naisille puolestaan on saatavilla suuseksiin suunniteltuja suojia, mutta myös tavallisesta kondomista pystyy sellaisen helposti askartelemaan”, hän lisää.

”Silloin kun kiima on päällä, niin siinä on munakin tiellä”

Kyselytutkimuksessa nousi esiin muitakin syitä, miksi suomalaiset harrastavat suojaamatonta seksiä. Tällaisia olivat muun muassa kondomin kokeminen tarpeettomaksi, humala, luottamus kumppanin taudittomuuteen, huolimattomuus, nuoruuden tyhmyys sekä kondomin tuntuminen epämiellyttävältä.

Kaalimato pyysi suomalaisia kertomaan kokemuksistaan suojaamattomasta seksistä ja siihen johtaneista syistä. Tällaisia paljastuksia suomalaiset tekivät:

”Olin vasta 18, enkä niin järin viisas. Kai se sitten jäi pois vaan sen takia, ettei viitsinyt tai jaksanut hakea kaupasta. Suhdetta takana jo seitsemän vuotta tuon miehen kanssa ja nykyisin kumi aina käytössä.”
-Nainen 24 vuotta

”Olen allerginen, joten aika usein ei ole käytössä mitään. Tuurilla mennään.”
-Nainen 42 vuotta

”Nuorempana pelkäsin sen pilaavan tunnelman, joten hetken huumassa uuden tuttavuuden kanssa se on jäänyt. Nykyisimmin pidän huolen, että kumi on aina mukana eikä huuma mihinkään siitä katoa.”
-Nainen 28 vuotta

”Silloin kun kiima on päällä, niin siinä on munakin tiellä. Usein kun on päätynyt harrastamaan seksiä jonkun vieraan kanssa, niin ei siihen ole mitenkään varustautunut.”
-Mies 37 vuotta

”Kerran juhannuksena, kun olin vielä teini, olimme poikaystäväni kanssa mökillä. Olimme juuri puoli vuotta tätä ennen aloittaneet harrastamaan seksiä. Hormonit hyrräsivät, kesähelle helli, pientä kesäkiimaakin oli ja juhannuksen taika ilmassa eli päädyimme innoissamme rantasaunaan harrastamaan seksiä. Niin kiire oli, ettemme intohimon lumoissa tajunneet ehkäisyn tarvetta. Onneksi poikaystävän äiti oli ymmärtävää sorttia ja jälkiehkäisypilleri haettiin yhdessä aamulla.”
-Nainen 25 vuotta

”Joskus teininä (17 v.) tuli harrastettua suuseksiä silloisen seurustelukumppanin kanssa ilman mitään suojaa ja täysin tietoisena siitä, että toinen osapuoli on ennenkin harrastanut seksiä. En tarkalleen muista, mikä johti tähän riskin ottoon, mutta epäilen, että kyse on ollut silloisesta välinpitämättömyydestä ja lyhytnäköisestä asenteesta. Ei taidettu kumpikaan saada mitään tauteja, mutta nykyään en jättäisi suojausta pois missään tapauksessa.”
-Mies 23 vuotta

Kaalimato jakaa tuhansia kondomeita

Koska kondomin puuttuminen on yleisin syy, miksi suomalaiset harrastavat suojaamatonta seksiä, on Kaalimadon mukaan tärkeää, että kondomeja on saatavilla helposti nautinnon hetkillä. Kaalimato onkin hyvällä asialla ja jakaa vuosittain yli 100 000 kondomia opiskelijoille ja erilaisiin tapahtumiin.

Yhä enemmän kondomeita lähetetään myös seksivalistustarkoitukseen terveyskeskuksiin ja kouluihin, joissa opetetaan kondomien käyttöä ja jaetaan tietoa sen tärkeydestä.

”Haluamme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että suojaseksi olisi mahdollista kaikille. Verkkokauppa on kätevä ja anonyymi tapa hankkia kondomeita, jonka lisäksi tuotevalikoima on yleensä laaja”, Kaalimato.comin toimitusjohtaja Mikko Rosén kertoo.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.