Monet meistä ovat jatkuvasti stressaantuneita.

Ei hätää, jos stressi tuntuu tälläkin hetkellä hyvin pahalta, koska siihen voi löytyä apua suoraan omasta keittiöstä. On nimittäin olemassa sellaista syötävää, joka voi parantaa mielialaa, kun sitä syö. Niitä löytyy itse asiassa useampikin, joista esitellään 12 Healthista -sivustolla.

Mitä ei kannata syödä stressaantuneena?

Ensin kuitenkin muistutetaan, että kofeiini ja sokeri tekevät päinvastaista eli ne voivat pahentaa stressioireita. Esimerkiksi kahvia juomalla saadaan adrenaliinipiikki ja kun tila palaa taas normaaliksi, vapautuu kehoon kortisolipiikki, joka on stressihormonia.

Sokeri taas aiheuttaa keholle liikaa ylimääräistä vaivaa, koska ensin verensokeritasot nousevat nopeasti ylös, jonka jälkeen taso palautuu alas. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin sen syömisestä aiheutuu kiihtyneisyyttä, hermostuneisuutta sekä yliaktiivisuutta. Kun sokeritasot laskevat, alkaa väsyttämään, masentamaan ja olo on uupunut, joten ne eivät tee stressille hyvää.

Syö näitä, jos haluat vähentää stressiä

1. Magnesium – mantelit

Magnesium tukahduttaa stressihormonit ja estää myös stressihormonien pääsyn aivoihin. Monet eivät saa sitä tarpeeksi ruokavaliosta. Monet elintavat myös kuluttavat sitä kehostamme, kuten stressi, alkoholi, kofeiini, virvoitusjuomat ja antibiootit.

Paranna magnesiumin saantiasi lisäämällä ruokavalioosi runsaasti lehtivihreää, pähkinää ja siemeniä (mm. cashewpähkinöitä, manteleita ja auringonkukansiemeniä), kaakaota, avokadoa, banaania, quinoaa, ruskeaa riisiä ja kauraa.

2. Adaptogeenit

Nämä auttavat saamaan kehon taas tasapainoon. Ne parantavat lisämunuaisen järjestelmän terveyttä, joka taas vastaa kehosi stressivasteen hallinnasta. Niitä ovat esimerkiksi nämä yrtit: ashwaganda, maca, ruusujuuri ja reishi eli lakkakääpä.

3. Kaakao – kaakaojauhe

Kaakao sisältää fenyylietyyliamiinia (PEA), joka liittyy kohonneeseen mielialaan. Sillä on korkea magnesiumpitoisuus, jonka hyödyistä stressiin kerrottiin ensimmäisessä kohdassa. se auttaa myös nukkumaan hyvin, joka auttaa myös käsittelemään stressiä paremmin.

4. Lehtivihreät – pinaatti

Lehtivihreät, kuten pinaatti, sisältävät folaattia, joka tuottaa dopamiinia, joka on nautintoa aiheuttavaa aivokemikaalia. Sellainen auttaa pysymään rauhallisena.

5. Omega-3 – lohi

Omega-3-rasvahapoilla, joita löytyy esimerkiksi lohesta, chia-siemenistä ja pellavasta, on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa torjumaan stressihormonien kielteisiltä vaikutuksilta.

6. Mustikat

Marjoissa, kuten mustikoissa, esiintyvät antioksidantit ja fytoravinteet auttavat parantamaan kehon reaktiota stressiin.

7. Pähkinät ja siemenet

Pellavansiemenet, kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemenet ovat kaikki hyviä magnesiumlähteitä.  Tietyt pähkinät ja siemenet sisältävät myös runsaasti tryptofaania ja aminohappoa, joka on vastuussa mielialan parantavan serotoniinin tuottamisesta.

8. Tumma suklaa

Tumman suklaan säännöllinen herkuttelu voi auttaa säätämään stressitasoja. Tutkimus on osoittanut, että se voi vähentää stressihormonien määrää, johon kuuluvat mm. kortisolit.

Kaakaon antioksidantit saavat verisuonten seinämät rentoutumaan, koska ne alentavat verenpainetta ja parantavat verenkiertoa.

Tumma suklaa sisältää ainutlaatuisia luonnollisia aineita, jotka antavat samanlaisen euforian tunteen kuin esimerkiksi rakkauden tunne. Valitse suklaata, jotka sisältävät vähintään 70 % kaakaota.

9. Banaanit

Banaaneissa on runsaasti B6-vitamiinia, joka auttaa hyvän olon välittäjäaineiden tuottamisessa. Sellaisia ovat esimerkiksi dopamiini ja serotoniini. Se mahdollistaa myös vakaan verensokeritason ja samalla paremman mielialan hallinnan. Liian matala tai liian korkea verensokeritaso taas voi johtaa ärtyneisyyteen ja mielialan vaihteluihin.

10. Kaura

Myös kaura pitää verensokeritasot vakaina, joten sekin auttaa mielialan vaihteluiden ja ärtyneisyyden hallinnassa.

11. Kurkuma

Kurkuman on todettu vähentävän stressiä ja masennusta, koska se torjuu tulehduksia ja vähentää kehon hermovälittäjäaineiden, kuten serotoniinin, määrää.

12. Fermentoidut elintarvikkeet

Jopa 90 % kehon serotoniinista eli onnellisuushormonista, tuotetaan suolistossa, joten terve suolisto voi lisätä hyvän olon tunnetta. Fermentoidut elintarvikkeet, kuten kimchi, jogurtti, kefiiri, kombutsa ja hapankaali, sisältävät runsaasti probiootteja, jotka tukevat suoliston terveyttä ja mielialaa.

Lisää näitä aineksia ruokavalioosi, jos stressi vaivaa, ja olo voi alkaa tuntua pian paremmalta.

Lähde: Healthista