Niin julkisuudesta tutut henkilöt kuin tavalliset ihmiset ovat kertoneet rohkeasti kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä kahden voimakkaan sanan avulla.

Monien suomalaistenkin Facebook- ja Twitter-syötteissä on näkynyt alkuviikon aikana #metoo-hashtag. Kyse on kampanjasta, jossa on pyydetty jakamaan tuo hashtag tai kirjoittamaan sanat me too (minä myös), jos on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää.

Seksuaalinen häirintä on ollut viime viikkoina pinnalla, kun The New York Times julkaisi jutun, jossa elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin kerrottiin syyllistyneen jo vuosien ajan seksuaaliseen ahdisteluun. Monet julkisuudeta tutut henkilöt ovat sittemmin rohkaistuneet kertomaan omista kokemuksistaan.

Sosiaalisessa mediassa leviävä #metoo-kampanja kuitenkin osoittaa, miten surullisen yleistä seksuaalinen häirintä on. Kampanja ponnahti viraaliksi, kun näyttelijä Alyssa Milano julkaisi tviitin, jossa hän kehotti seksuaalista häirintää kokeneita vastaamaan tviittiin sanoilla me too.

Alyssa Milano

@Alyssa_Milano
If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.

Tviittiin on tullut yli 50 000 vastausta ja kampanja on levinnyt myös Facebookiin. Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat myös ottaneet osaa kampanjaan ja esimerkiksi laulajat Lily Allen ja Lady Gaga sekä näyttelijät Viola Davis, Kristin Davis, Kat Dennings, Anna Paquin, Gina Rodriguez, Emmy Rossum, Evan Rachel Wood ja Mia Farrow ovat kertoneet kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä me too -sanojen avulla.

Myös entinen jääkiekkoilija Theo Fleury ja Hamilton-musikaalissa näytellyt Javier Muñoz ovat ottaneet osaa kampanjaan ja näin osoittaneet, ettei seksuaalisen häirinnän uhriksi joutuminen katso sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista.

Näiden julkkisten lisäksi tuhannet ja tuhannet tavalliset ihmiset ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa sanat me too tai aiheeseen liittyvän hashtagin. NBC4 Washingtonin mukaan 4,7 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on osallistunut #metoo-keskusteluun Facebookissa ja siitä on julkaistu yli 500 000 tviittiä ja yli 12 miljoonaa Facebook-kirjoitusta, kommenttia ja reaktiota kampanjaan liittyen.

Vaikka #metoo-kampanja lähti leviämään Alyssa Milanon tviitin myötä, on kampanja saanut alkunsa todellisuudessa kymmenen vuotta sitten. Me Too -kampanjan on perustanut aktivisti Tarana Burke ja hänen tarkoituksenaan on ollut yhdistää kaikki ne, jotka ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun ja häirinnän uhreiksi.

”Sitä ei perustettu viraaliksi kampanjaksi tai hashtagiksi, joka on tänään täällä ja unohdettu huomenna”, Burke kommentoi Ebony.com-sivustolle.

”Se oli iskulause käytettäväksi selviytyjältä selviytyjälle, joka saisi ihmiset tietämään, että he eivät olleet yksin ja liike toipumiselle oli tapahtumassa ja mahdollista”, hän lisäsi.

Burken mukaan nyt meneillään oleva kampanja on voimakas ja hän tekee kunniaa sille sekä siihen osallistuneille naisille.

”Mutta me too -sanojen voima on aina ollut siinä, että se voi olla keskustelun aloitus tai koko keskustelu, mutta se oli me puhumassa meille”, Burke kommentoi.

Voit lukea Burken Me Too -kampanjasta lisää täällä. Alyssa Milanon tviittiin tulleita vastauksia ja sen herättämää keskustelua sen sijaan voit lukea täältä.

Kerroimme aiemmin, miten naiset avautuivat kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä Twitterissä. Voit lukea aiheesta julkaistun artikkelin täällä.

Lähde: The Guardian, BBC, NBC4 Washington, Ebony