Skotlannissa on tehty historiallinen päätös, kun maan parlamentti on hyväksynyt lain, jonka myötä kuukautistuotteista tulee ilmaisia.

Skotlanti on ensimmäinen maa maailmassa, jossa kuukautistuotteita, kuten siteitä ja tamponeja, on oltava saatavilla ilmaiseksi. Vaikka lakialoitetta kritisoitiin aluksi, se hyväksyttiin yksimielisesti.

The Independentin mukaan laissa todetaan, että Skotlannin hallituksen on laitettava koko maan kattava hanke käyntiin, mikä mahdollistaa kenen tahansa kuukautistuotteita tarvitsevan voivan saada niitä ilmaiseksi. Lisäksi siinä todetaan, että yliopistoilla, kouluilla ja collegeilla on oltava ilmaisia kuukautistuotteita tarjolla vessoissaan.

Skotlannin hallituksella on myös valta määrätä muut julkiset toimijat tarjoamaan kuukautistuotteita ilmaiseksi.

”Tämä on merkittävä päivä Skotlannille ja kaikille kuuluvalle kuukautisarvokkuudelle”, lakialoitetta ajanut kansanedustaja Monica Lennon kommentoi päätöstä twiitissään.

Monica Lennon MSP

@MonicaLennon7
This is a landmark day for Scotland and for period dignity for all.

Grateful to MSP colleagues in all parties for their support for the Period Products Bill and all those campaigners who made the case for progressive change. #freeperiodproducts #perioddignity

Nicola Sturgeon

@NicolaSturgeon
Proud to vote for this groundbreaking legislation, making Scotland the first country in the world to provide free period products for all who need them. An important policy for women and girls. Well done to @MonicaLennon7 @ClydesdAileen and all who worked to make it happen

Lennonin mukaan lakialoitteen ydintavoite oli puuttua kuukautisköyhyyteen, missä kuukautistuotteita tarvitsevilla on vaikeus ostaa niitä oman taloudellisen tilanteensa takia. The Independentin mukaan kuukautisköyhyys voi johtaa siihen, että siitä kärsivät joutuvat olemaan pois töistä, opetuksesta ja sosiaalisista tilaisuuksista.

The Independent kertoo myös, että tammikuussa 2020 Englannissa hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa alle 19-vuotiaiden opetuksessa olevien saavan kuukautistuotteita ilmaiseksi. Skotlannin laki eroaa tästä niin, että siinä ei ole mitään ikärajaa eikä se koske vain oppilaitoksia – voit tutustua uuteen lakiin tarkemmin täällä.

Kerroimme aiemmin, että Demarinaiset ovat ehdottaneet, että Suomessa laskettaisiin kuukautissuojien arvonlisäveroa. Lisäksi kerroimme Pantonen ja Intiman yhteistyössä tekemästä kampanjasta, jossa kuukautisstigmaa murretaan uudella punaisen sävyllä.

Lähde: The Independent