Skotlanti näyttää muille mallia: Kuukautistuotteet ilmaiseksi saataville kaikille niitä tarvitseville

Skotlannissa on tehty historiallinen päätös, kun maan parlamentti on hyväksynyt lain, jonka myötä kuukautistuotteista tulee ilmaisia.

Skotlanti on ensimmäinen maa maailmassa, jossa kuukautistuotteita, kuten siteitä ja tamponeja, on oltava saatavilla ilmaiseksi. Vaikka lakialoitetta kritisoitiin aluksi, se hyväksyttiin yksimielisesti.

The Independentin mukaan laissa todetaan, että Skotlannin hallituksen on laitettava koko maan kattava hanke käyntiin, mikä mahdollistaa kenen tahansa kuukautistuotteita tarvitsevan voivan saada niitä ilmaiseksi. Lisäksi siinä todetaan, että yliopistoilla, kouluilla ja collegeilla on oltava ilmaisia kuukautistuotteita tarjolla vessoissaan.

Skotlannin hallituksella on myös valta määrätä muut julkiset toimijat tarjoamaan kuukautistuotteita ilmaiseksi.

”Tämä on merkittävä päivä Skotlannille ja kaikille kuuluvalle kuukautisarvokkuudelle”, lakialoitetta ajanut kansanedustaja Monica Lennon kommentoi päätöstä twiitissään.

Lennonin mukaan lakialoitteen ydintavoite oli puuttua kuukautisköyhyyteen, missä kuukautistuotteita tarvitsevilla on vaikeus ostaa niitä oman taloudellisen tilanteensa takia. The Independentin mukaan kuukautisköyhyys voi johtaa siihen, että siitä kärsivät joutuvat olemaan pois töistä, opetuksesta ja sosiaalisista tilaisuuksista.

The Independent kertoo myös, että tammikuussa 2020 Englannissa hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa alle 19-vuotiaiden opetuksessa olevien saavan kuukautistuotteita ilmaiseksi. Skotlannin laki eroaa tästä niin, että siinä ei ole mitään ikärajaa eikä se koske vain oppilaitoksia – voit tutustua uuteen lakiin tarkemmin täällä.

Kerroimme aiemmin, että Demarinaiset ovat ehdottaneet, että Suomessa laskettaisiin kuukautissuojien arvonlisäveroa. Lisäksi kerroimme Pantonen ja Intiman yhteistyössä tekemästä kampanjasta, jossa kuukautisstigmaa murretaan uudella punaisen sävyllä.

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.