Monien epäterveellisten tapojen teko olisi syytä lopettaa, jotta pysyisi mahdollisimman terveenä myös ikääntyneenä.

Sellaisia asioita, jotka kannattaisi lopettaa tai oikeastaan ei edes koskaan aloittaa, ovat esimerkiksi musiikin kuuntelu liian kovalla äänellä ja sokeripitoisen juoman valitseminen veden sijaan.

Jokainen tietää, että pitäisi myös syödä terveellisesti ja liikkua tarpeeksi. Mutta on jotain, jota ei tulisi tehdä enää yli 65-vuotiaana. Se liittyy kenkiin, joita ei silloin enää kannattaisi käyttää. Sellaisia kenkiä on useammanlaisia. Sellaiset kengät saattavat lisätä riskiä kompastumiseen tai kaatumiseen sekä aiheuttaa ongelmia sekä kipuja jalkoihin ja nilkkoihin.  

Näitä kenkiä ei tulisi pitää enää yli 65-vuotiaana:

Lenkkareita, joissa on vetoketju. Vetoketju ei sulkeudu välttämättä kokonaan, jolloin lenkkari ei ole kunnolla jalassa kiinni, ja ne voivat jopa avautua kesken kävelemisen ja lenkin. Se lisää kompastumisriskiä.

Pörröisiä tossuja. Tuollaiset tossut ovat usein huonosti istuvat, joka lisää riskiä kompastumiseen. Parempi tossuvaihtoehto on sellainen, jossa kantapää menee tossun sisään ja kiinnitys on tarrakiinnitys.

Purjehduskenkiä tai samantyyppisiä muita kenkiä, kuten espadrillot. Tuollaiset kengät eivät tue jalkaa tarpeeksi ja saattavat olla liukkaat.

Liian korkeita korkokenkiä. Näillä voi tietysti kompastua helposti, mutta ne aiheuttavat jalkoihin myös liikaa painetta ja nilkkakin voi nyrjähtää helposti.

Varvastossuja. Ne eivät tue jalkaa ja tuntuvat jalassa myös epämukavilta. Ne voivat aiheuttaa varsinkin iäkkäämmille ihmisille jalkoihin liittyviä sairauksia, kuten akillesjännetulehduksia.

Jos kengät eivät tue nilkkaa, niistä voi tulla kastuessa todella liukkaat!

Lähde: Bestlife

LUE MYÖS