Olet saattanut käyttää hammaslankaa turhaan.

Hampaista huolehtiessaan monilla on tapana niiden harjaamisen lisäksi käyttää hammaslankaa, mutta olet saattanut vain heittää aikaasi hukkaan lankaa käyttäessäsi.

The Associated Press (AP) koetti löytää tieteellisiä todisteita päivittäiselle hammaslangan käytölle, mutta Glamourin mukaan tutkimus ei tuottanut juuri tuloksia.

25 tutkimusta hammaslangan käyttämisen vaikutuksesta hampaiden terveyteen verrattuna pelkkään hampaiden harjaamiseen ei onnistunut löytämään joko vahvaa hyötyä tai mitään hyötyä hammaslangan käytöstä.

”Suurin osa saatavilla olevista tutkimuksista epäonnistui osoittamaan, että hammaslangan käyttäminen olisi yleisesti tehokasta plakin poistamisessa”, yhdessä arviossa todettiin.

Glamourin mukaan jotkin tutkimukset osoittavat pienoista hyötyä pääasiassa käyttäen epäluotettavia tai vanhentuneita menetelmitä. Tämän lisäksi osa tutkimuksista oli hammaslankafirmojen rahoittamia ja suunnittelemia, mikä vaikuttaa tutkimusten objektiivisuuteen.

AP:n selvitys toi esiin, että Yhdysvalloissa on myös kaikessa hiljaisuudessa poistettu suositus hammaslangan käytöstä. Glamourin mukaan hallituksen edustaja kommentoi AP:lle, että suositus ei täyttänyt yhtä tärkeimmistä standaredeista: sen tehokkuutta ei oltu todistettu tieteellisesti.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hammaslangan käyttö pitäisi lopettaa. Glamourin mukaan ei ole juuri todisteita siitä, että se olisi pahasta, mutta ei myös siitä, että se olisi hyvästä.

AP:n mukaan on mahdollista, että lankaaminen voi vahoittaa hampaita ja ikeniä, mutta monet hammaslääkärit ovat silti sen kannalla, että hammaslangalla saa poistettua plakkia.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Glamour