Tutkimuksessa löydettiin mahdollinen syy runsaisiin kuukautisiin, mikä voi tasoittaa tietä uudelle tavalle hoitaa runsasta vuotoa.

Edinburghin yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet avainasemassa olevan proteiinin, joka voi selittää miksi osalla naisista on runsaat kuukautiset ja muilla ei, kertoo Huffington Post UK. Tutkijoiden mukaan löytö voi johtaa uusiin hoitomuotoihin, joissa ei tarvitse ottaa hormoneja.

Runsaat kuukautiset voivat johtaa vakavaan anemiaan ja osalle naisista määrätään ehkäisypillerit runsaiden kuukautisten hoitoon. Uusi hoito voisi tarjota kaivatun vaihtoehdon naisille, jotka eiväh halua ehkäistä raskautta, mutta kärsivät runsaasta vuodosta ja siihen liittyvästä kivusta.

Kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona ja jäljelle jää haavamainen pinta, jonka täytyy parantua verenvuodon rajoittamiseksi. Nature Communications -journalissa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat saivat selville, että alhaisemmat happitasot stimuloivat HIF-1-proteiinin tuotantoa, mikä korjaa kohdun limakalvoa, ja tämän proteiinin tasot olivat alhaisemmat runsaat kuukautiset omaavilla naisilla verratuna naisiin, joilla kuukautisvuoto oli normaali.

Huffington Post UK:n mukaan hiirillä tehdyt kokeet, joissa lääkkeen avulla tehostettiin HIF-1:n tasoja manipuloimalla happitasoja johtivat parantuneeseen kudoskorjaukseen ja vähentyneeseen verenhukkaan. Tutkijat sanoivat tulosten tarjoavan toivoa hoitomuodoille, joilla tulevaisuudessa voisi hoitaa runsaita kuukautisia.

“Tuloksemme paljastavat ensimmäistä kertaa, että HIF-1 ja alhaisemmat happitasot kohdussa ovat vaatimus kuukautisten aikana optimoimaan kohdun limakalvon korjautumista”, tutkimusta johtanut Edinburgin yliopiston synnytys- ja gynekologian luennoitsija Jackie Maybin sanoi.

“Jännittävästi, HIF-1-proteiinin lisääntyneet määrät hiirillä vaikuttavat lupaavilta uutena, ei-hormonaalisena lääkehoitona”, hän lisäsi.

Tutkimusta tukeneen Wellbeing of Womenin edustajan mukaan löydökset antavat toivoa naisille, jotka ovat kärsineet hiljaisuudessa runsaiden kuukautisten kanssa aivan liian pitkään.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Huffington Post UK