Rovaniemeltä alkava road trip kiertää Lapin keskeisimpiä matkailualueita ja matka jatkuu Suomen pohjoisimpaan paikkaan saakka.

Kotimaanmatkailu ja road trip -reissut ovat kasvattaneet suosiotaan ja noin kolmannes suomalaisista aikoikin toteuttaa kotimaassa road tripin kesän aikana. Yksi hyvä kohde road tripille on Lappi, missä keskeiset matkailualueet ovat yhdistäneet voimansa ja elämyksensä ideoimalla kotimaisia automatkailijoita houkuttelevan uutuuden, Lappi Road Tripin.

Lapin kiertomatka vie matkailijan tutustumisretkelle pohjoisen luontoon, kulttuuriin sekä kansainvälisesti arvostettuihin majoituksiin ja ravintoloihin. Matka alkaa Rovaniemeltä, etenee Ylläksen ja Levin kautta kulkien Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin.

”Nyt on paras aika toteuttaa ehkä jo pitkään mielessä ollut Lapin reissu. Monelle suomalaisellekin tämä voi olla once in the lifetime -mahdollisuus, sillä kesäisin ulkomaan matkailua suosineetkin jäävät lomailemaan Suomeen. Nyt on aika ihastua kotimaan upeaan matkailutarjontaan”, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Lapin kiertomatkan aikana voi kokea pohjoisimman Suomen parhaita paloja. Näin Lappi Road Trip etenee:

Rovaniemi

Lappi Road Trip on hyvä aloittaa Rovaniemeltä, joka voi toimia myös tukikohtana, kun matkaa ylemmäs Lappiin tai tutustuu Rovaniemen päiväkohteisiin: Ranuan eläinpuistoon, Auttikönkääseen ja Korouomaan.

Rovaniemellä kannattaa ehdottomasti kokea Joulupukin Pajakylä, missä pukin voi tavata kesälläkin. Kulttuuripassilla taas pääsee tutustumaan kolmeen Rovaniemen keskeisimpään kulttuurikohteiseen: museo ja tiedekeskus Arktikumiin, kulttuuritalo Korundiin ja tiedekeskus Pilkkeeseen.

Road tripin aikana Rovaniemellä voi vierailla poro- ja huskytiloilla, missä voi seurata huskyjen vallatonta menoa tai porotilan arkea. Toisenlaisesta vinkkelistä Rovaniemeä voi ihailla, kun lähtee risteilylle joelle, seilaa saunalautalla tai suppailee joella.

Aktiivisempi reissaaja taas viihtyy Ounasvaaralla, minkä voi nauttia luontopoluista, käydä keilaamassa tai uimassa, golfata sekä laittaa rohkeutensa testiin Seikkailupuisto Huimassa. Napapiirin retkeilyalue, Ounasvaaran luontopolku, Koivusaaren luontopolku ja Auttiköngäs taas ovat mukavia luontokohteita koko perheelle.

Majoitusta miettiessä Rovaniemeltä löytyy niin erikoisempia majoituksia lasi-igluista jouluisempiin tunnelmiin kuin mökkejä ja hotelleja, jotka tarjoavat arkeen luksusta.

Löydät lisää vinkkejä Rovaniemen alueelle muun muassa täältä.

Levi

Rovaniemeltä matka jatkuu kohti Leviä, joka hiljentyi kokonaan maaliskuun puolen välin jälkeen, kun koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi suljettiin lähes kaikki majoituspalvelut sekä muut palvelut aktiviteetteineen. Paikalliset yrittäjät ovat tehneet paljon työtä sen eteen, että tunturi on voitu avata turvallisesti sekä noudattaen hallituksen antamia määräyksiä.

Leviltä löytyy kesällä paljon kivaa tekemistä koko perheelle. Seikkailupuisto ja Activity Parkin alueen kesäpalvelut sekä Levi Bike Park ovat avautuneet heinäkuun alussa, ja lisäksi Levillä ollessa voi myös golfata tai käydä kokemassa Tonttulan elämyskylän Könkään kylässä.

Levi tarjoaa monipuolisen valikoiman eri majoitusvaihtoehtoja hotelleista lomahuoneistoihin. Lomailija voi valita itselleen sopivan majapaikan ihan kylän keskeltä tai hieman kauempaa halutessaan olla täysin omassa rauhassa.

Löydät lisää vinkkejä Levin alueelle muun muassa täältä.

Ylläs

Pohjoismaiden parhaaksi outdoor-kohteeksi tänä vuonna valittu Ylläs on ulkoilijan unelmakohde. Ylläksellä on panostettu viime vuosina erityisesti maastopyöräilyyn, ja reittejä löytyykin kaiken tasoisille pyöräilijöille.

Jalkaisinkin Ylläksellä pääsee kulkemaan. Reissun aikana voi esimerkiksi käydä päiväpatikoimassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja kokea sen ainutlaatuiset erämaakahvilat ja niiden upean tunnelman.

Ylläksellä voi myös käydä Suomen korkeimmalla gondoliajelulla, joka vie Yllästunturin huipulle 719 metriin. Majoittua voi esimerkiksi idyllisissä mökeissä Äkäslompolon kylän ytimessä, missä voi nauttia myös kävelymatkan päässä olevasta perinteisestä rantasaunasta.

Löydät lisää vinkkejä Ylläksen alueelle muun muassa täältä.

Inari-Saariselkä

Suomen pohjoisin roadtrip-reitti kulkee Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Nuorgamiiin, Suomen pohjoisimpaan paikkaan kuuluisan Tenojoen varrella. Road tripille voi myös yhdistää Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston tai maan suurimman kansallispuiston Lemmenjoella, missä löytyy vaihtoehtoja päiväretkistä pidempiin seikkailuihin sekä mahdollisuuksia niin pyöräilyyn, retkeilyyn kuin melontaan.

Alueella voi tutustua saamelaiseen kultturiin, sillä Inari-Saariselkä matkailualue sijaitsee tämän alkuperäiskansan kotiseutualueen sydämessä. Saamelaisuuteen voit tutustua paikallisten matkailuyritysten avulla ja Saamelaismuseo Siidassa Inarissa.

Road tripin aikana kannattaa pysähtyä ihailemaan myös Inarijärveä, jonka uutissivusto CNN on jopa julistanut yhdeksi Euroopan kauneimmista paikoista. Inarijärven rannalla voi myös majoittua Lomakylä Inarissa tai Wilderness Hotel Inarissa.

Inari-Saariselkä Matkailun toimitusjohtaja Marja Kumpuniemen mukaan Pohjois-Lapin laajat erämaa- ja kansallispuistoalueet, rikas saamelainen kulttuuri sekä monipuoliset luontoliikuntamahdollisuudet tarjoavat matkailijalle uusia kokemuksia Suomessa. Road tripin pohjoisimmalla osuudella kannattaa piipahtaa syömässä ravintola Aanaarissa, jonka Suomen Gastronomien seura on valinnut vuoden 2020 ravintolaksi.

Löydät lisää vinkkejä Inari-Saariselkä-alueelle muun muassa täältä.