Repiminen tuntuu hyvältä, mutta se ei yleensä lopulta johda mihinkään hyvään.

Jokainen tietää sen tunteen, kun kynnen vieressä törröttää kynsitikku ja sen haluaisi kovasti nykäistä irti. Kiusausta saattaa vastustella aikansa, mutta lopulta siihen kuitenkin koskee ja se on revittynä pois.

Se sattuu, mutta se tuntuu myös hyvältä ja moni myös tiedostaa sen, että kynsitikun repimisestä irti ei seuraa mitään hyvää. Kaikesta huolimatta sitä tekee ja sille on omat syynsä.

”Yksi pääsyistä pakkomielteelle repiä on, että se tuntuu todella palkitsevalta, kun revittävä asia on saatu pois”, ihotautilääkäri Whitney Bowe selitti syytä Women’s Health -lehdelle.

”Vaikka ihmiset tietävät, ettei se ole lopulta hyvästä, se tuntuu kuin suurelta helpotukselta ja se hetkellinen helpotus voi tuntua todella hyvältä, joten ihmiset jatkavat sen tekemistä”, hän jatkoi.

Toinen syy Women’s Healthin mukaan on se, että asia, jota revitään – oli se sitten kynsitikku, rupi tai finni – oikeasti sattuu, joskus paljonkin. Sen repiminen tai ”räplääminen” voi tuntua ratkaisulta vaivaan.

”Riippuen siitä, missä kohdassa se on, voi tuntua siltä kuin ihon alle olisi kertynyt painetta ja repiminen voi vaikuttaa tavalta vapauttaa tätä painetta”, Bowe sanoi.

Kolmas syyllinen repimiselle voi olla ahdistus.

”Kun ihmisillä on ahdistusta, heistä tuntuu, että jotain täytyy tehdä ahdistuksen lievittämiseksi ja rupien repiminen voi olla sellainen asia”, Bowe kertoi.

Osa ihmisistä polttaa tupakkaa, osa kieputtelee hiuksiaan, osa reppii rupia – kaikki tekevät näitä asioita kuitenkin reaktiona yleiseen levottomuuden tunteeseen.

Lähde: Women’s Health