Syy likinäköisten määrän kasvulle on epäselvä.

Likinäköisten määrä on tuplaantunut vuosien 1970-2000 välillä ja viisinkertaistunut vuodesta 2000 lähtien. Raportin mukaan tällä tahdilla joka toinen on likinäköinen vuoteen 2050 mennessä – määrä olisi silloin seitsenkertaistunut.

Newserin mukaan vaikka muutamia yleisiä teorioita syistä ilmiön takaa on vallalla, on suurin ongelma kuitenkin se, ettei tiedetä syytä, miksi ihmisten silmämuna ei kasva, kuten pitäisi.

Vauvat syntyvät kaukonäköisinä hieman litistyneiden silmämunien kera, mitkä asteittain pidentyvät lapsuuden aikana ja pysähtyvät, kun kuva verkkokalvolla on saavuttanut ihannetarkkuuden.

Newserin mukaan on mahdollista, että vähäisempi ulkoilmassa vietetty aika sekoittaa normaalia kasvutapaa. Ei kuitenkaan ole tiedossa, johtuuko se siitä, että valo vaikuttaa vuorokausirytmiin vai siitä, että puuttuu tarkentamista kaukana oleviin kohteisiin vai jostain ihan muusta.

Joidenkin tutkijoiden mukaan yksi olemassa oleva hoitotapa edes likinäköisyyden hidastamiseen on silmätipat. Newserin mukaan tutkijat ovat kuitenkin raportoineet, että likinäköisyyttä pitäisi tutkia lisää.

Lähde: Newser