Hyvässä parisuhteessa osapuolet ovat samalla viivalla, tasavertaisia.

Tasavertaisuutta voi olla kuitenkin vaikea mitata, muistuttaa HelloGiggles. Jokainen myös määrittelee sen itse omalla tavallaan omassa parisuhteessaan sen perusteella, mikä tuntuu hyvältä.

Suhteen tasavertaisuutta voi kuitenkin pohtia ja selvittää muutaman kysymyksen avulla. Rakkausasiantuntijat listasivat viisi sellaista kysymystä HelloGigglesille ja suomensimme ne alle.

Kunnioitatteko toistenne erilaisuuksia?

Kumppanin tasavertainen kohtelu tarkoittaa HelloGigglesin mukaan sitä, että et laita omia näkökulmiasi ja arvojasi hänen arvojen edelle. Sen sijaan annat kumppanillesi tilaa olla oma itsensä, vaikka se eroaisi siitä, millainen itse olet – ja toki hän tekee saman sinulle.

”50/50 tarkoittaa sitä, että kumpikin kunnioittaa toisen kiinnostuksen kohteita, haluja, toiveita ja unelmia, vaikkei jakaisi niitä itse”, psykoterapeutti Carolyn Karoll kertoi.

”Se tarkoittaa, että antaa tilaa niille asioille, osoittaa kiinnostusta ja rohkaisee kumppania järjellisissä määrin”, hän lisäsi.

Yksi tapa toimia näin on se, että pyydät kumppaniasi opettamaan sinulle jotain, josta hän on kiinnostunut.

”Kun olet avoin oppimaan tai nauttimaan jotain, joka on toiselle tärkeää, auttaa se pareja tuntemaan, että ovat tärkeitä ja kummallakin osapuolella on väliä”, Karoll sanoi.

Kuunteletteko toisianne?

Tasavertaisuudessa ei niinkään ole kyse siitä, että kuka maksaa laskut tai tekee kotityöt, vaan enemmänkin siitä, että kumpikin saa vaikuttaa yhtä paljon tällaisiin päätöksiin.

”Kyse on siitä, että molemmista tuntuu, että heillä on tasavertaiset oikeudet ja päätösvalta suhteessa”, deittalu- ja parisuhdevalmentaja Karolina Bartnik selitti HelloGigglesille.

”Heidän ei koskaan tarvitse tehdä jotain, koska tuntevat olevansa pakotettuja tekemään niin. Kyse on myös siitä, ettei koskaan yritä manipuloida kumppania tekemään jotain saamaalla hänet tuntemaan kuin hän olisi sen velkaa sinulle”, Bartnik jatkoi.

Tasavertaisesta päätösvallasta voi tehdä tulkintoja sen perusteella, miten hyvin kuuntelette toisianne. Bartnikin mukaan epätasavertaiessa suhteessa vähemmän päätösvaltaa omaava kumppani aina epäröi enemmän ennen kuin ilmaisee tarpeitaan tai tunteitaan.

”Tasavertaisessa parisuhteessa kumpikin osapuoli todennäköisemmin suoraan pyytää sitä, mitä haluaa tai ottaa esiin tärkeitä, mutta arkoja aiheita”, Bartnik sanoi.

Voiko kumpikin olla oma itsensä?

HelloGigglesin mukaan on tärkeämpää varmistaa, että kummankin rooli suhteessa sopii siihen, millaisia he ovat sen sijaan, että varmistasi molempien hoitavan roolinsa suhteessa tasavertaisesti.

”Usein ihmiset keskittyvät asioihin, jotka voi jakaa: kuka vie roskat ulos? Kuka hoitaa pyykit? Kuka laittaa ruoan? Kuka tiskaa”, lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti sekä sertifiotu seksiterapeutti Natalie Finegood Goldberg totesi.

”Usein kun mietitään miten kumpikin osallistuu tasavertaisesti suhteeseen, jäävät huomiotta aineettomat asiat. Kuka on suhteen unelmoija? Suunnittelija? Toteuttaja? Järjestelijä? Rauhallinen osapuoli? Tunteellinen osapuoli”, hän jatkoi.

Seksin suhteen parit usein jäävät Goldbergin mukaan jumiin siihen, kenellä on aloittajan rooli. Jotkut ihmiset eivät ole niin halukkaita tekemään aloitetta, mutta voivat silti tyydyttää kumppaninsa ja näyttävät arvostustaan toisilla tavoin.

”Ehkä hän ei ole seksialoitteen tekijä, mutta hän on suhteen kivi tai suunnittelija/järjestelijä”, Goldberg kertoi.

”Rohkaisen ihmisiä päivittämään ajatuksen, että suhteen osapuolet todennäköisesti eivät tee hommia puoliksi, vaan sen sijaan osapuolet antavat suhteelle eri asioita, mutta yhtä tärkeillä tavoilla”, hän selitti.

Kunnioitatteko toistenne rajoja?

HelloGigglesin mukaan seksin suhteen ei ole tärkeintä se, mitä makuuhuoneessa tapahtuu, vaan se, kunnioitatteko toistenne haluja, mieltymyksiä ja rajoja.

”Tasavertaista suhdetta ei voi olla ilman, että seksi on hyvää teille molemmille”, seksiterapeutti Mia Sabat tärytti.

”Kun on kyse terveistä parisuhteista, tietävät molemmat toistensa toiveet ja rajat, he eivät koskaan painosta toisiaan ja he ovat lojaaleja sopimilleen asioille”, hän lisäsi.

Tämä pätee myös makuuhuoneen ulkopuolella. Sabatin mukaan on tärkeää, että molemmat hyväksyvät ja kunnioittavat omia rajojaan.

”On myös tärkeää kunnioittaa kumppanin yksityisyyttä ja tarpeita eikä tentata häntä, jos et pidä tai ymmärrä hänen rajojaan. Kummankaan osapuolen ei pitäisi kertoa toiselle, mitä tehdä”, Sabat sanoi.

Huolehditteko toisistanne?

Parisuhteen osapuolten kyky panostaa vaihtelee läpi parisuhteen. Kun toinen voi huonosti tai hänellä on haastava aika elämässään, ei hänellä välttämättä ole paljon energiaa panostaa suhteeseen. HelloGiggelsin mukaan koska molemmat eivät voi aina antaa suhteelle kaikkensa, on tärkeää että toinen antaa itsestään enemmän, kun kumppani tarvitsee enemmän huolenpitoa tai tukea.

”Suhteessa tulee todennäköisesti aikoja, jolloin sinusta tuntuu kuin kannattelisit koko suhdetta ja se on okei kohtuullisessa määrin”, lisensoitu neuvoja Stephanie Strouth kertoi.

”Kaikilla on päiviä, jolloin on vaikeaa ja jolloin tuntee olonsa vahvaksi. Parisuhteessa voit olla toisen vahvuus, kun hän on heikkona, mutta pitäisi olla myös aikoja, jolloin roolit ovat päinvastoin”, hän jatkoi.

”Tämä on herkkä tanssi toisen tarpeisiin vastaamisen ja omien tarpeiden täyttymisen välillä”, Strouth totesi.

Jos sinusta tuntuu siltä, että panostat aina enemmän huolehtiaksesi kumppanistasi, on silloin Strouthin mukaan aika puhua suhteen tasapainosta.

”Tasavertaisuutta ei voida mitata yhdessä suhteen hetkessä. Täytyy katsoa pidemmälle ja miettiä, onko toistuvuutta”, hän neuvoi.

Lähde: HelloGiggles