Jokaisessa tuoreessa suhteessa tulee vaihe, jolloin aletaan puhua molempien menneisyydestä ja myös mietitään, mitä kaikkea toiselle pitäisi itsestään kertoa.

Vaikka saattaisi tuntua houkuttelevalta paljastaa kaikki, on täysin sallittua pitää jotain omana tietonaankin. Parisuhde- ja deittailuasiantuntija Jonathan Bennettin mukaan parisuhteiden ei tarvitse olla kuin täysin avoin kirja.

”On joitakin asioita, jotka saatat haluta pitää omana tietona, koska ne ovat sinusta noloja asioita tai kadut niitä tai koska kumppanisi ei haluaisi tietää niistä”, hän selitti Bustlelle.

Mitä sitten kannattaisi jakaa ja mitä ei? Tässä voi auttaa, kun mietit sen kertomisen hyviän ja huonoja puolia.

”Näin voit edetä tietäen, että tieto on tarpeellista jakaa”, parisuhdevalmentaja Anna Gonowon neuvoi.

Lisäneuvoksi asiantuntijat kertoivat Bustlelle, mitkä asiat ovat sellaisia, joista ehdottomasti kannattaisi kertoa kumppanille, ja mitkä voit huoletta pitää halutessasi omana tietona. Suomensimme asiantuntijoiden neuvot alle.

Kerro: Sinun terveystilanteesi

Sinun ei tarvitse listata jokaista terveysongelmaasi, jotka olet kokenut, mutta on tärkeää, että pidät kumppanin ajan tasalla sellaisista asioista, jotka vaikuttavat sinuun tällä hetkellä. Tällaisia ovat muun muassa sukupuolitaudit ja mielenterveysongelmat.

”Sinun täytyisi jakaa terveysongelmat tai ongelmat, jotka saatavat vaikuttaa lasten saamiseen tai sairaudet, jotka voivat vaikuttaa kykyysi tehdä tiettyjä aktiviteetteja”, psykoterapeutti Tina B. Tessina sanoi.

”Ole avoin tästä. Tämä asia ei ole katoamassa, mutta on tapoja, joilla voitte kumppanisi kanssa saada asiat toimimaan paremmin”, hän jatkoi.

Kerro: Taustasi uskottomuuden suhteen

Bustlen mukaan asiantuntijat suosittelevat kertomaan nykyiselle kumppanille, jos olet pettänyt aiempaa kumppaniasi. Gonowon huomauttaa, että se aiheuttaa paljon mielipahaa ja syö luottamusta, jos uskottomuustaustasi tulee julki jotain toista kautta. Ottamalla asiat omiin ksäiin osoitat kumppanillesi, että kannat vastuun teoistasi, mikä voi auttaa synnyttämään luottamusta.

Kerro: Taloudellinen tilanteesi

Lainoista ja raha-asioista puhuminen ei vältämättä ole kauhean hauskaa, mutta se on tarpeellista, jos haluat vakavan ja terveen parisuhteen. Bustle kertoo, että Business Insiderin mukaan raha on yleisin syy, josta parit riitelevät.

”Kumppanillasi on oikeus tietää, jos vanhat taloudelliset ongelmat voivat kummitella suhteessanne”, Tessina totesi.

Ja sama tietysti pätee päinvastoin. Kun olette rehellisiä toisillenne tästä asiasta, voitte selvittää, sovitteko raha-asioiden osalta yhteen ja pystytte luomaan suunnitelman tulevaisuutta varten.

Kerro: Menneet traumaattiset kokemukset

Jos menneisyydessäsi tapahtuneet kivuliaat, ikävät kokemukset vaikuttavat sinun päivittäiseen elämään yhä, voi siitä olla parempi puhua kumppanille. Olipa asia mikä tahansa, vaikuttaa tuo kokemus sinun nykypäivän parisuhteeseen ja etenkin silloin, jos et ole työstänyt asiaa terapiassa.

”Niistä puhuminen antaa kumppanillesi mahdollisuuden tukea sinua, kun koetat päästät yli tapahtuneesta”, Tessina kertoi.

Kerro: Mahdollinen ahdistuneisuushäiriön ja masennuksen tausta

Mielenterveysongelmista puhuminen kumppanin kanssa kannattaa monesta syystä – varsinkin, jos kamppailet niiden kanssa edelleen.

”Vastaa kumppanin kysymyksiin ja puhu hänen kanssaan nykyisestä hoitosuunnitelmastasi”, kliininen psykologi Joshua Klapow neuvoi.

Jotta kumppanisi voi paremmin auttaa sinua ja ymmärtää tilannettasi, kerro hänelle esimerkiksi siitä, käytätkö lääkitystä tai oletko käynyt terapiassa.

”Jos aiot olla intiimisti kumppanisi kanssa millä tahansa tavalla, on osa tätä intiimiyttä jakaa asioita terveydestä, etenkin jos se on asia, jossa saatat tarvita hänen tukeaan ajan mittaan”, Klapow selitti.

Kerro: Miksi edellinen suhteesi päättyi

Elämäntapavalmentaja Chelsea Leigh Trescott suositteli puhumaan edellisestä erosta nykyisen kumppanin kanssa. Oliko suhteessa kommunikaatio-ongelmia? Oliko jotain asioita, jotka kaatoivat suhteen? Puhumalla näistä asioista nykyisen kumppanin kanssa voit välttyä tekemästä samoja virheitä uudelleen.

”Lisäksi se antaa sinun kumppanillesi jotain, mitä tavoitella tai mihin pyrkiä. Esimerkiksi jos kerrot, että exäsi ei koskaan huomannut pieniä asioita, joilla oli sinulle väliä, mikä sai sinut tuntemaan olosi merkityksettömäksi, voi se toimia ohjeena hänelle”, Trescott sanoi.

Kerro: Ongelmat, joista olet päässyt yli

Jos olet päässyt yli jostakin vaikeasta tai nolosta asiasta menneisyydessäsi, kuten perheriidat tai sosiaalinen ahdistus, kerro siitä kumppanillesi. Bennettin mukaan siitä voi olla hyötyä.

”Se antaa näkemystä siihen, millainen olet ja osoittaa, että pystyt kasvamaan ihmisenä”, hän kertoi.

Kerro: Perheongelmat

Olitpa läheinen perheesi kanssa tai et, kannattaa harkita, että kerrot omasta perhetaustasta, kasvatuksesta ja perhesuhteista kumppanillesi. Se auttaa häntä ymmärtämään sinua ja tietämään, miten sinua voi tukea. Esimerkiksi voitte puhua siitä, jos sinulla oli vaikeat välit sisaruksen kanssa tai jos vanhempasi ovat eronneet, miten käsittelit sitä.

Kerro: Surusi

Suru on monimutkainen ja mutkitteleva. Se todennäköisesti nousee esiin tiettyinä vaiheina tai surun hetkinä. Siitä voi olla vaikea puhua, mutta kannattaa pohtia sitä, että päästäisit kumppanin surumatkallesi mukaan.

”Surun jakamisesta saatavat parantavat hyödyt liittyvät siihen, miten yhteisön rakentaminen ja sosiaalinen tuki on tärkeää, kun kohtaa jonkin stressaavan asian tai muutoksen elämässä”, New Yorkin yliopiston dosentti, tohtori Azadeh Aalai totesi.

Voit pitää omana tietona: Intiimit yksityiskohdat menneisyydestäsi

Bustlen mukaan mitään tiukkaa sääntöä ei ole, mitä voisit kertoa kumppanillesi existäsi tai menneisyydestäsi. Mieti sitä, miten hän voi reagoida.

”Kaikilla on erilaiset triggerit parisuhteissa ja on tärkeä tietää ne, ei niinkään testata niitä”, Trescott sanoi.

Jos sinusta tuntuu siltä, että kumppanisi voisi pitää tarinasta tai oppia siitä jotain, kerro siitä. Jos taas epäilet, että hän vain pahoittaa mielensä eikä kertominen hyödytä sinua tai häntä mitenkään, voit huolettaa olla kertomatta.

Voit pitää omana tietona: Aiemmat seksikumppanit

Love Architectsin perustaja, matchmaker ja elämäntapavalmentaja Kailen Rosenbergin mukaan sinun ei tarvitse kertoa kumppanillesi, kuinka monta seksikumppania sinulla on ollut. Saat päättää tämän täysin itse, kerrotko vai et. Siinä ei ole mitään hävettävää, mutta tämä asia ei myöskään kuulu nykyiselle kumppanillesi.

Voit pitää omana tietona: Mistä pidit eniten ex-kumppanissasi

Tämä voi jakaa mielipiteitä, mutta kun puhut exästäsi, on Trescottin mukaan tärkeää, että et monimutkaista nykyistä suhdettasi ja kemiaa vertailemalla.

”Voit helposti välttää vertailun kertomalla kumppanillesi, mistä innostut tai ohjaamalla häntä hetkessä. Kerro tarpeistasi ääneen ilman, että yhdistät niitä sellaiseen ihmiseen, joka ei ole läsnä täyttämässä niitä tarpeita”, Trescott neuvoi.

Lähde: Bustle