Laskukaava voi auttaa varmistamaan, että saat rahoillesi todella vastinetta.

”Ollako vai eikö olla, siinäpä pulma”, pohti Hamlet William Shakespearen kirjoittamassa näytelmässä.

”Ostaako vai eikö ostaa, siinäpä pulma”, pohtii sen sijaan moni nainen vaateostoksilla – etenkin kun eteen tulee jokin ihana vaate, joka kuitenkin on myös kallis.

Toisinaan shoppaillessa on kuitenkin kiva laittaa rahaa palamaan ja hankkia esimerkiksi hintavampi asu töitä ajatellen, mutta ennen kuin näin tekee kannattaa kuitenkin laskea, onko se todella taloudellisesti järkevää. Tätä varten bisnesnainen, uutisankkuri ja talouden asiantuntija Nicole Lapin on kehittänyt kätevän laskukaavan:

Alkuperäinen hinta / käyttökerrat per vuosi = hinta per käyttökerta

Hinta per käyttökerta + vaatteen huolto vuodessa = X

Alkuperäinen hinta – X = arvo per vuosi

Jos arvo vuotta kohden on yli 65 prosenttia alkuperäisestä hinnasta, vaate kannattaa ostaa, mutta jos se jää alle 65 prosentin, on parempi jättää vaate kauppaan.

Lapin antoi tästä myös esimerkin: Näet kaupassa ihanan 200 euron bleiserin ja tiedät, että voit käyttää sitä monella tapaa pari kertaa viikossa tai 104 kertaa vuodessa. Laskukaavan mukaisesti silloin 200 euroa jaettaisiin 104 käyttökerralla, jolloin hinta per käyttökerta olisi noin 2 euroa.

Sitten otetaan huomioon vaatteen huolto, eli esimerkiksi sen vieminen pesulaan, joka olisi noin 50 euroa vuosi. Käyttökerran hintaan yhdistettynä se olisi siis 52 euroa, mikä vähennettäisiin alkuperäisestä hinnasta ja näin saadaan vaatteen arvoksi vuotta kohden 148 euroa.

Lapinin mukaan koska tämä summa on suurempi kuin 65 prosenttia alkuperäisestä hinnasta, otettaessa huomioon sen huolto ja kuinka usein sitä käytettäisiin, kannattaisi bleiseri ostaa.

Sen sijaan jos ihailisit kaupassa 500 euron mekkoa, jota saattaisit käyttää ehkä pari kertaa vuodessa hienommissa työtilaisuuksissa, ja otettaessa huomioon jälleen vaatteen huolto, olisi Lapinin mukaan arvo vuotta kohden 60 prosenttia alkuperäisestä hinnasta eikä mekko silloin olisi hintansa arvoinen ja se kannattaisi jättää kauppaan.

Mitä mieltä olet Lapinin vinkistä? Kerro se kommenteissa!

Kerroimme aiemmin asiantuntijoiden suosittelemasta tavasta selvittää, kuinka paljon rahaa vuodessa kannattaisi käyttää vaatteisiin. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Lähde: PopSugar