Tutkimuksessa selvitettiin, että tietyt tavat vaikuttavat särkyneestä sydämestä toipumiseen.

Parisuhteen päättyminen usein kirpaisee ja siitä toipuminen ottaa aikansa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan on olemassa kolme tapaa, jotka tehokkaasti auttavat toipumaan. Journal of Experimental Psychologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan nämä tavat ovat ex-rakkaan negatiivisten piirteinen korostaminen, omien tunteiden hyväksyminen ja häiriötekijät.

Tutkimuksesta uutisoinut Metro kertoo, että tutkijat kokosivat tutkimukseen osallistumaan 24 sydämensä särkenyttä 20-37-vuotiasta ihmistä, jotka kaikki olivat pois tolaltaan keskimäärin 2,5 vuotta kestäneen parisuhteen päätyttyä. Osallistujia pyydettiin kokeilemaan erilaisia strategioita, jotka auttaisivat heitä pääsemään exästään yli.

Ensimmäinen strategia oli negatiivisesti arvioida ex-kumppaniaan. Osallistujien täytyi ajatella exänsä negatiivisia puolia, olipa se sitten intohimoton suhtautuminen työhön tai ärsyttävä nauru.

Toinen strategia oli rakkauden uudelleenarviointi, missä ihmisiä rohkaistiin lukemaan ja uskomaan toteamuksia hyväksynnästä, kuten ’on ihan okei rakastaa ihmistä, jonka kanssa en enää ole’. Tämän taustalla oli ajatus olla taistelematta tunteita vastaan tai tuntea olonsa ikäväksi tunteidensa takia ja sen sijaan hyväksyä tunteet ilman arvostelua.

Kolmannessa strategiassa oli kyse itsensä häiritsemisestä. Osallistujien täytyi ajatella positiivisia asioita, jotka eivät millään tavalla liittyneet heidän ex-kumppaneihinsa.

Neljännessä strategiassa osallistujia ei pyydetty ajattelemaan mitään erityistä. He siis saivat murehtia eroaan ja exäänsä tai ajatella vaikkapa sitä, mitä halusivat syödä päivälliseksi.

Metron mukaan tutkijat sen jälkeen näyttivät jokaiselle henkilölle kuvan heidän exästään ja mittasivat henkilön kokeman tunnereaktion vahvuutta aivosähkökäyrän avulla. He myös pyysivät ihmisiä arvioimaan, kuinka positiivisesti tai negatiivisesti suhtautuivat exäänsä ja kuinka paljon he rakastivat exäänsä.

Tutkimuksessa ilmeni, että kolmella ensimmäisellä strategialla oli vaikutusta henkilöihin. Metron mukaan ne merkittävästi laskivat ihmisten emotionaalista reaktiota exänsä kuvan näkemiseen.

Jokaisella strategialla oli kuitenkin omat hyvät ja huonot puolet. Kumppaniin negatiivisesti suhtautuminen osoitti vähentävän henkilön exäänsä kohtaan tuntemaa rakkautta, mutta se sai myös henkilön huonommalle tuulelle – tämä tapa siis voi saada olosi huonommaksi ennen kuin sinusta tuntuu paremmalta.

Rakkauden uudelleenarviointi laski tunnereaktiota kuvaan, mutta ei vaikuttanut siihen, miten paljon henkilö tunsi rakkautta exäänsä kohtaan eikä vaikuttanut heidän mielialaansa. Häiriötekijät sen sijaan vaikuttivat merkittävästi henkilön mielialaan ja laskivat tunnereaktiota, mutta se ei vaikuttanut siihen, miten paljon henkilö edelleen rakasti exäänsä.

Metron mukaan siis käytännössä häiriötekijät saavat olon paremmaksi, exän kritisointi saa rakastamaan häntä vähemmän ja rakkauden uudelleenarviointi saa hyväksymään omat tunteet, jolloin erosta toipuessa yhdistelmä kaikkea kolmea voi olla hyvä idea.

Valitettavasti tutkijat kuitenkin huomauttivat, että mikään tekniikoista ei ole nopea apukeino. Erosta toipuakseen henkilön täytyy käsitellä tuntemaansa rakkautta säännöllisesti ja antaa tunteiden hiipua hitaasti.

Jos käytkin parhaillaan eroa läpi, anna itsellesi aikaa jatkaa eteenpäin. Kirjoita paperille negatiivisia asioita exästäsi niin usein kuin koet tarpeen, anna itsellesi lupa tuntea tunteesi ja häiritse itseäsi hauskoilla aktiviteeteilla – ajan myötä pääset yli ja toivut.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Metro

Kommentit

Kommenttia