Laukeaminen on hyvästä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Onpa kyse seksistä kumppanin kanssa tai sooloseksistä, orgasmin saaminen tuntuu hyvältä ja harvoin sen saamiseen tarvitsee jonkin syyn. Jos kuitenkin syt olisivat tarpeen, miten olisi orgasmin hyvät terveydelliset vaikutukset? Niitä nimittäin löytyy useampia, kuten alta voit lukea.

1. Orgasmi vähentää välittömästi stressiä

Brittilehti Metron tämä johtuu siitä, että kliimaksin saavuttaessa keho tulvii hyvän olon hormoneja, kuten oksitosiinia, mitkä vähentävät stressiä. Samalla orgasmin saaminen myös vie huomion muualle huolista, murheista ja loputtomista to do -listaoista.

2. Se on hyvästä iholle

Orgasmin saaminen lisää verenkiertoa ihoon, mikä auttaa vähentämään ryppyjä ja korjaa vaurioita. Tässäkin myös stressin väheneminen vaikuttaa, sillä kun stressihormonien määrä vähenee, myös inflammaatio vähenee, mikä on kytköksissä akneen ja punoitukseen. Heti orgasmin jälkeen ihosi hehkuu, kun veri virtaa ja pitkäaikaisvaikutuksena voi olla mahdollista saada sileämpiä, virheettömämpi iho. Metro kuitenkin huomauttaa, ettei ole vielä tehty tutkimuksia siitä, kuinka monta orgasmia tarvitaan, jotta se vastaisi mainon ihonhoitorutiinin hyötyjä.

3. Päänsärky kaikkoaa

Stereotyyppisesti naiset käyttävät päänsärkyä syynä olla harrastamatta seksiä, mutta tämä ei kannattaisi. Orgasmit nimittäin voivat häätää pääkipua sekä muita särkyjä. Tämä johtuu orgasmin vapauttamista mielihyvähormoneista, dopamiinista, endorfiineistä ja serotoniinista, mitkä myös vähentävät kivun tunnetta. Metron mukaan joidenkin ihmisten kohdalla orgasmit voivat kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä, mikä johtuu siitä, että se on kehoa rasittava aktiviteetti.

4. Mahdollinen apu migreeniin

Migreenilääkitystä ei kannata vaihtaa orgasmeihin, mutta seksi on kuitenkin vaihtoehto, jos mikään ei tunnu auttavan. Yhdessä tutkimuksessa 47 prosenttia migreenistä kärsivistä tunsi täydellistä helpotusta orgasmin jälkeen. 49,1 prosentin kohdalla orgasmista ei kuitenkaan ollut mitään apua ja 5,3 prosenttia koki migreenin muuttuneen vain pahemmaksi, joten tätä kannattaa kokeilla tämä mielessä pitäen. Metron mukaan tutkijat vertasivat orgasmin hyötyjä lääkitykseen ja saivat selville, että orgasmit ovat merkittävästi vähemmän tehokas apukeino, mutta kun ne toimivat migreenioireita vähentäen, ne toimivat nopeasti.

5. Helpotusta nukahtamiseen

Hyvät yöunet ovat tärkeät terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ja jos uni ei meinaa tulla, voi orgasmista olla apua. Tämäkin hyöty liittyy orgasmin vapauttamiin hormoneihin. Stressin väheneminen auttaa aina nukahtamaan, kun taas serotoniini ja noradrenaliini, joita vapautuu orgasmin yhteydessä, ovat tärkeitä tekijöitä auttamaan kehoa käymään läpi REM-vaihetta.

6. Ruoansulatus toimii paremmin

Oksitosiini on asialla tässäkin. Metron mukaan vartalossa kaikki on kytköksissä toisiinsa ja kun oksitosiinin tasot nousevat ja stressi laskee, vatsa toimii paremmin.

7. Lihakset toipuvat paremmin

Tästä kunnia kuuluu orgasmin lisäämälle verenkierrolle. Se helpottaa särkeviä lihaksia ja auttaa kehoa toipumaan treenistä nopeammin – treenin jälkeinen orgasmi voi siis tehdä seuraavasta päivästä miellyttävämmän.

8. Tulehdukset pysyvät loitolla

Orgasmin laukaisemat hormoonit tehostavat immuunijärjestelmää ja lisäävät näin kehon kykyä tehä suojaavia vasta-aineita bakteereille ja pöpöille, jotka liittyvät yleisiin tauteihin. Metron mukaan siis orgasmeista nauttiminen voi antaa jonkin verran suojaa sairastumiselle ja saa flunssan kestämään hieman lyhyemmän aikaa kuin jollakin, joka ei nauti orgasmeista yhtä usein. Kehoa ei kuitenkaan voi kohdella kuin roskaa ja olettaa vain orgasmien pitävän taudit loitolla; yksikään orgasmi ei ole niin vaikuttava, että se tekisi huonon ruokavalion, unen puuteen ja rokotteiden ottamatta jättämisen vaikutukset tehottomaksi. Jos kuitenkin työpaikalla tai koulussa jyllää flunssa, voi (soolo)seksin harrastaminen kotioloissa auttaa pysymään terveenä.

9. Sydän tykkää

Kun saa orgasmin, on syke silloin korkeimmillaan lähes samaa kuin se olisi kevyen treenin aikana, kuten portaita kävellessä. Metron mukaan se ei ole suuri juttu, mutta se on pieni tehostus sydämen terveydelle. Fyysinen ponnistelu orgasmin saamisen eteen auttaa myös.

Lähde: Metro