Ole enemmän tietoisesti läsnä: Näin lisäät mindfulnessia jokaiseen päivään

Viikon ajalle tehdyn mindufulness-suunnitelman avulla voit opetella olemaan enemmän tietoinen ja läsnä.

Nykypäivänä erilaisia ärsykkeitä ja häiriötekijöitä tulee joka tuutista lähes jatkuvalla syötöllä ja vapaa-aika kuluu usein sosiaalista mediaa selaten, podcasteja kuunnellen ja tv-ohejlmia katsoen. Harvoin tuleekin pysähdyttyä hetkeksi, vedettyä syvään henkeä ja olla todella läsnä ja tietoinen.

Tässä viitataan mindfulnessiin, josta on viime vuosina tullut muotisana. Mindfulness tarkoittaa sitä, että on tietoinen ympäristöstään ja ajatuksistaan sekä on täysin läsnä hetkessä.

Popsugarin mukaan koska ihmisillä on niin paljon häiriötekijöitä ympärillä ja erilaisten aktiviteettien taustalla, on harvinaista olla todella läsnä ja keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Mindfulnessia voi kuitenkin opetella ja sisällyttää omaan päivittäiseen elämään erilaisin tavoin.

Muutaman minuutin ajan joka päivä voit keskittyä hengitykseesi, sulkea ajatukset pois mielestä ja keskittyä käsillä olevaan tehtävään. Popsugar laati yhden viikon mittaisen suunnitelman, miten joka päivä voit olla enemmän tietoinen ja suomensimme vinkit alle – voit hyödyntää niitä, miten parhaaksi koet.

Sunnuntai: Kylvyn aikana

Valmistaudu alkavaan viikkoon rauhoittavalla tavalla huolehtia ja hemmotella itseä. Sen sijaan, että kylvyssä kuuntelisit musiikkia tai lukisit kirjaa, istu aloillasi. Sytytä kynttilöitä ja käytä eteerisiä öljyjä tunnelman luomiseksi. Keskity veden lorinaan, kiinnitä huomiosi hengitykseesi ja siirrä mielestäsi pois kaikki muut ajatukset.

Popsugar huomauttaa, että älä meditoi tai tee mindfulness-harjoituksia kylvyssä, jos olet väsynyt tai uninen.

Maanantai: Kahvihetken aikana

Kahvinkeitto voi olla tietoinen teko: laitat suodatinpussin paikoilleen, mittaat sinne tulevan kahvin, lisäät veden. Kiinnitä huomiotasi siihen, mitä teet jokaisen vaiheen aikana ja hengitä syvään.

Vaikka hakisit kahvisi kahvilasta, voit käyttää muutaman minuutin siihen, että nautit saamaasi kahvia. Keskity siihen, miten lämpimältä se tuntuu käsissäsi, mille se tuoksuu ja mille se maistuu.

Tiistaina: Matkalla töihin/opiskelemaan

Jos ajat autoa itse, täytyy tietysti kiinnittää 100-prosenttisesti huomio liikenteeseen ja omaan ajamiseen. Voit kuitenkin olla tietoisesti läsnä punaisiin valoihin pysähtyessä tai ennen kuin lähdet pihasta liikkeelle. Kun sinulla on sopiva hetki, keskity vartaloosi ja siihen, miltä se tuntuu autossa: onko istuin kylmä tai lämmin? Miltä ratti tuntuu käsissäsi? Mitä näet ympärilläsi?

Jos kuljet julkisilla, vastusta houkutusta kuunnella jotain. Jos istut ikkunapaikalla, keskity ympäristöösi, kun se vaihtuu ikkunan takana. Mitä värejä näet? Jos olet metrossa, keskity hengitystekniikkaan. Miltä kehosi tuntuu fyysisesti: voitko tuntea, miltä metron tangot tuntuvat? Onko huivisi pehmeä? Tarkkaile ympärilläsi olevia ihmisiä.

Keskiviikko: Jonottaessa

Popsugarin mukaan jonottaminen ruokakaupassa tai lempilounaspaikan tiskillä voi olla stressaavaa, mutta senkin voi muuttaa mindfulness-harjoitukseksi. Sen sijaan, että keskittyisit siihen, miten sinua ärsyttää tai kuinka jono ei liiku, vedä syvään henkeä. Tunne, kuinka ilma täyttää sinut ja hengitä hitaasti ulos. Ole täysin läsnä ja anna negatiivisten ajatusten leijailla ohi, jotta voit keskittyä vain hetkeen.

Torstai: Hampaita pestessä

Koska hampaat pestään – tai ainakin pitäisi pestä – ainakin kahdesti päivässä, tarjoutuu mahdollisuus mindfulnessiin ainakin minuutin ajan joka kerta. Ajattele jokaista tekoasi tarkoituksella, kun teet sitä. Keskity hammastahnaan, kun laitat sitä hammasharjalle. Harjatessa hengitä hitaasti sisään nenän kautta ja hengitä ulos. Miltä hammasharja tuntuu? Miltä harjakset tuntuvat vasten hampaita ja ikeniä? Kun olet valmis, kiinnitä huomiosi siihen, miten puhtaalta hampaasi tuntuvat.

Perjantai: Lounaan aikana

Jos syöt lounasta töissä, on mahdollista, että syöt sen kiireellä työpisteelläsi ja samalla vastaat sähköpostiviesteihin ja keskusteluihin. Vaikka sinulla ei olisi käyttää kokonaista tuntia olla tietoisesti läsnä, käytä muutama minuutti keskittyäksesi ruokaasi. Popsugarin mukaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miltä ruoka tuntuu suussa ja todella nautisella sen mausta. Älä kiirehdi suupalojen välillä, vaan ota aikaa todella nauttiaksesi ruoasta ja nielaise kunnolla. Vedä henkeä ennen kuin otat seuraavan suupalasen. Kun vatsa alkaa tuntua olevan täysi, lopeta syöminen.

Lauantai: Siivotessa

Siivoamisen lomassa on usein erilaisia häiriötekijöitä. Vaikka se vaikuttaa tylsältä, sen toistomaisuus tekee siitä tietoista. Kun pyyhit tasoja tai hyllyjä, keskity hengitykseesi. Kiinnittä huomiota siihen, miltä pesusieni tai siivousrätti tuntuu käsissäsi. Mille puhdistusaine tuoksuu? Suosi luonnollista siivoustuotetta, joten voit nauttia eteeristen öljyjen tuoksusta.

Lähde: Popsugar


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.