Lintujen elämän seuraaminen on vain muutaman klikkauksen päässä.

Harmaahaikaran, merimetson ja monen muun suuren merilinnun elämää voi seurata nyt suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä. Uusi Lintusaarikamera on asennettu Helsingin Vanhankaupunginlahdelle yhdessä Elisan ja Helsingin kaupungin kanssa.

WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvasen mukaan livekameralla halutaan tehdä tunnetuksi pääkaupungin luontoa ja linnustoa.

”Helsingin Vanhankaupunginlahden ympäristö on sikäli ainutlaatuinen, että isot ja aiemmin aroiksi mielletyt merilintulajit viihtyvät risulinnoissaan näinkin lähellä kaupungin keskustaa”, hän kertoo.

”Livelähetyksen avulla myös sisämaassa asuvat pääsevät kurkistamaan merilintujen elämään”, Tolvanen lisää.

Linnusto muuttuu jatkuvasti

WWF:n mukaan viimeisen 15 vuoden aikana Lopin saareen ja sen lähistölle on asettunut pesimään muun muassa harmaahaikaroita, merimetsoja, laulujoutsenia, kanadanhanhia ja merihanhia. Kurjen pesintää ei ole toistaiseksi varmistettu, mutta kurkipari on oleillut saaren läheisyydessä monena vuonna.

”Kamerassa esiintyvät lajit – harmaahaikara ja merimetso – osoittavat, että linnustomme on jatkuvassa muutoksessa ja muutokset voivat olla varsin nopeita. Esimerkiksi merimetson ensipesintä havaittiin Suomessa vasta noin 25 vuotta sitten”, Tolvanen sanoo.

Vuosi sitten Vanhankaupunginlahti tuli erityisesti helsinkiläisille tunnetuksi citymerikotkistaan, joiden elämää pystyi seuraamaan Elisan ja Helsingin kaupungin Merikotkalive-lähetyksestä. Tänä vuonna merikotka ei ole asettunut Loppiin pesimään, mutta viimevuotinen pesä on edelleen paikallaan.

WWF:n mukaan alueella on kuitenkin nähty merikotkia tänäkin keväänä.

Merikotka pelastettiin sinnikkäällä työllä

Luonto-opas Eero Haapasen mukaan yksi tekijä, joka on vaikuttanut suurikokoisten lajien yleistymiseen ihmisasutuksen lähellä, on särkikalan lisääntyminen rehevöityneessä vedessä.

”Vanhankaupunginlahdella on tarjolla runsaasti ravintoa kalaa syöville linnuille. Linnut ovat myös tulleet rohkeammiksi, kun metsästys ei enää uhkaa niitä. Ennen vähälukuisemmat ja aremmat lajit pesivät nyt lähempänä ihmistä”, Haapanen selittää.

”Sukupuuton partaalla käynyt merikotka on myös kärsinyt Itämeren ympäristömyrkyistä, mutta myrkkyjen vaikutus on nyt väistynyt”, hän lisää.

Merikotkan pelastaminen vuosikymmenien sinnikkäällä työllä sukupuuton partaalta elinvoimaiseksi on kotimaisen luonnonsuojelutyön menestystarina. Kun merikotka pääsi pois uhanalaisten lajien listalta, lajin kannanseuranta ja suojelutyö siirtyi vuonna 2020 WWF:ltä Sääksisäätiön vastuulle.

Tietoisuutta ja pesimärauhaa

Helsingin kaupunki toivoo livekameran lisäävän tietoisuutta Viikin luonnonsuojelualueesta ja siellä liikkumisesta.

”Lintusaarikameran kautta pääsee seuraamaan Helsingin suurimman luonnonsuojelualueen ja arvokkaimman lintulahden elämää näppärästi kotisohvalta käsin”, Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Kalle Meller kertoo.

”Livelähetys myös osaltaan turvaa Lopin saaren lintukolonian pesimärauhaa, koska mahdolliset luvattomat rantautumiset rauhoitettuun saareen voivat näkyä kuvassa”, hän jatkaa.

”Kaikenlainen liikkuminen reittien ulkopuolella on kielletty Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella sulan veden aikaan”, Meller muistuttaa.

Lintusaarikamera tarjoaa mahdollisuuden katsella lintujen elämää poikkeuksellisen korkealla 4K-kuvanlaadulla. Kameran asennuksesta ja teknologiasta vastaavat Elisa, Kepit Systems Oy ja Solarvoima Oy.

Löydät Lintusaarikameran täältä. WWF:n Luontolivessa on käynnissä myös kaksi muuta livekameraa, joista kerroimme aiemmin, Norppalive ja sääksikamera, ja löydät norpat täältä ja sääkset täältä.