Nyt ne ovat taas auki: kyy- ja sääksilivet!

WWF on avannut kevään ensimmäiset Luontolive-kamerat, joista pääsee tällä hetkellä seuraamaan kyykäärmeiden ja sääksien keväistä elämää. Niin sääksi- kuin kyykamerakin ovat lukeutuneet Luontoliven suosituimpiin lähetyksiin; viime vuonna kyykameraa katsottiin noin 700 000 kertaa ja sääksikameraa peräti 2,9 miljoonaa kertaa.

WWF:n Luontolivet ovat ylipäänsä todella suosittuja, ja esimerkiksi viime vuonna Luontoliven kahdeksan lähetystä keräsivät yhteensä ennätykselliset 5,5 miljoonaa katselukertaa.

”Luontolivejen suosio ei oikeastaan yllätä, varsinkaan näin koronapandemian aikana. Nyt Suomen upeat luontoelämykset ovat vain klikkauksen päässä ja niistä voi nauttia helposti vaikka työpäivän tauoilla. Luonnossa kannattaa nyt toki myös itsekin käydä ulkoilemassa mahdollisuuksien mukaan”, WWF:n viestinnän asiantuntija Maria Rautio-Runeberg sanoo.

”Avaamme kevään aikana useita livelähetyksiä, ja mukana on yllättäviäkin uutuuksia”, hän paljastaa.

Toive toteutui: sääksikamerassa mikrofoni mukana

WWF:n yhteistyökumppanit veivät kameran Saimaalla sijaitsevalle sääksenpesälle myaaliskuun lopulla. Tänä vuonna sääksikameraan on asennettu myös yleisön toiveesta mikrofoni.

Sääksiä odotellaan pesälle hetkenä minä hyvänsä.

”Ensimmäiset sääkset saapuvat Suomeen nykyisin monesti jo maaliskuun puolella ja tänäkin keväänä ensimmäiset yksilöt on jo nähty etelärannikolla”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo.

Sääksi on iso petolintu, jonka kanta on luokiteltu Suomessa elinvoimaiseksi. WWF:n mukaan niiden vaarana on kuitenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla Afrikkaan.

Lisäksi sääksiä uhkaa monin paikoin pula pesäpaikoista. Ne rakentavat pesänsä useimmiten vanhan puun latvaan ja painava pesä tarvitsee alustakseen jykeväoksaisen puun.

Kyytä tehdään tutummaksi ihmisille

Kyykamera on ollut viime vuosien aikana hyvin suosittu. Tänä vuonna sekin on saanut uudistuksen, kun kameran yhteyteen on asennettu lämpömittari näyttämään ilman sekä maan lämpötilaa realiaikaisesti; käärmehavaintojen todennäköisyys lisääntyy lämpötilan noustessa.

WWF:n mukaan kyiden määrät ovat vähentyneet paikoin huomattavasti rakentamisen, liikenteen ja vainon takia. Suomessa kyy ei ole vielä rauhoitettu, ja WWF :n mukaan tämä asia on tärkeä korjata osana meneillään olevaa luonnonsuojelulain kokonaisuudistusta.

”Tavoitteemme on tehdä käärmeitä, etenkin kyytä, tutummaksi ihmisille ja hälventää niihin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja. Kyy ei ole aggressiivinen eläin. Jos se puree, se tekee sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo.

Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole kovin vaarallinen, mutta lapsille ja vanhuksille purema voi olla riski. Kyyn purtua niin aikuisten kuin lastenkin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

WWF toteuttaa sääksikameran yhdessä kalastaja-luontokuvaaja Juha Taskisen, Live Eye Oy:n ja Pukki Visualsin kanssa – löydät livekameran täältä. Kyykamera on asennettu käärmeharrastaja Toni Beckmanin kanssa ja teknisestä toteutuksesta vastaa Pukki Visuals – löydät livekameran täältä.